Ham- en spektaartxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
250 g bloem (tarwebloem) 1 eierdooier 100 g boter (bakboter) 2 dl water 100 sneetjes spek (gerookt) 100 g ham 3 eieren 2 dl melk (halfvol) 1 dl room 200 g kaas peper zout 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
De bloem, vermengd met een mespunt zout, uitgieten in een kom.
In het midden ervan een kuiltje maken.
Het eigeel en de boter, lichtjes verwarmt, met de bloem vermengen en er beetje bij beetje het lauwe water bijvoegen tot een deeg wordt bekomen dat loskomt van de kom.
Het aanrecht bestrooien met een weinig bloem en het deeg erop platrollen met een deegrol.
Een taartvorm insmeren met een beetje boter en bekleden met het uitgerolde deeg.
De bodem beprikken met een vork, zodat hij tijdens het bakken niet gaat trekken.
De deegbodem bestrooien met een mengeling van stukjes spek en stukjes ham.
De eieren breken in een kom en mengen met de melk en de room.
De geraspte kaas toevoegen, evenals wat peper en zout.
Het mengsel grondig kloppen en het ten slotte in de taartvorm gieten, over de stukjes ham en spek.
Bestrooien met fijngesnipperd bieslook.
De taart in een voorverwarmde oven van 250 graden plaatsen en 20 minuten bakken.
Lauw serveren in de taartvorm waarin de ham- en spektaart werd gebakken.
Tip:
Voor deze ham- en spektaart kan ook bladerdeeg worden gebruikt.
Maaltijdslaatje met kip
Ingrediënten voor 4 personen
1 kip 0.5 komkommer 2 preiwitten 1 stengel bleekselderij 2 sinaasappelen 1 bakje waterkers 50 g pinda's 0.5 krop sla 0.2 dl yoghurt (mager) 6 eetlepels citroensap 5 cl olijfolie (extra vierge) 1 teentje knoflook 2 eetlepels peterselie (fijngehakt) peper zout
De kip gedurende 1 uur braden in de oven.
De gebraden kip 15 minuten laten staan alvorens ze te snijden.
Het vel verwijderen, het vlees van de botjes halen en in stukjes snijden.
De komkommer in plakjes snijden, de prei in dunne ringetjes verdelen, de bleekselderij in staafjes snijden en de sinaasappelen in partjes verdelen.
De waterkers schoonmaken.
Het vlees en de groenten mengen met de pinda's.
De yoghurt mengen met het citroensap en de olie.
De fijngesnipperde knoflook toevoegen en verder op smaak brengen met peper en zout.
De saus over de salade gieten en voorzichtig mengen.
Goed gekoeld serveren op een bedje van kropsla.
Iles flottantes
Ingrediënten voor 4 personen
6 eierdooiers 240 g suiker 5 dl melk (vol) 1 theelepel vanille-extract 6 eiwitten 0.6 dl water
Bereid de crème anglaise:
Klop de eierdooiers los met ¼ van de suiker tot u een homogeen mengsel verkrijgt.
Zet in een warmwaterbad.
Giet de melk in een kookpan en breng aan de kook.
Giet, al roerend, de melk langzaam bij het eimengsel.
Roer verder op een zacht vuurtje (zonder te laten koken) tot het mengsel dikker wordt.
Voeg de vanille toe, zeef het mengsel en laat het afkoelen.
Bereid de eilandjes:
Klop de eiwitten tot sneeuw met ¼ van de suiker.
Neem een ondiepe schotel en giet hierin wat water tot de bodem bedekt is.
Schep het stijfgeklopte eiwit in eilandjes op het bodempje water.
Zet in de microgolfoven en laat 1 à 2 minuten op volle kracht opwarmen.
Voor de karamel:
Neem een kleine kookpot en vermeng hierin de rest van de suiker en het water.
Breng aan de kook zonder te roeren, haal van het vuur zodra de siroop goudgeel wordt. Versier diepe borden met de crème anglaise, leg in elk bord een eilandje met het tot sneeuw geklopte eiwit en nappeer met wat karamel.
|