Kaastoastsxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 sneetjes wit brood 10 g boter (roomboter) 1 eetlepel mosterd 100 g ham 1 tomaat 1 perzik (in blik) 100 g kaas (belegen) paprikapoeder
Per persoon een sneetje wittebrood met zachte korst roosteren en er boter en mosterd op smeren.
Daarop een plakje ham, een schijf tomaat, een halve perzik en een plak oude Belgische kaas leggen.
Bestrooien met paprikapoeder, een houten prikker dwars door het beleg prikken en alles in de hete oven zetten tot de kaas gesmolten is.
Vlaamse karbonaden
Ingrediënten voor 4 personen
1000 g stoofvlees 100 cl geuze 6 uien 2 sneetjes wit brood 1 takje tijm 1 blaadje laurier 0.5 bosje peterselie 15 g bloem (tarwebloem) 2 eetlepels bruine suiker 1 cl azijn 2 eetlepels mosterd 50 g boter (bakboter) peper zout
De uien schillen en in ringen snijden.
De peterselie spoelen.
De boter verhitten in een stoofpan.
Het vlees aan alle kanten laten korsten.
Het vlees uit de pan scheppen.
De uien in het braadvet bakken tot ze goudbruin zijn.
Bestrooien met bloem.
Nog 1 minuut laten kleuren en omroeren.
Het bier toevoegen.
Blijven roeren tot het kookt.
Het vlees terug in de pan leggen met tijm, laurier, peterselie, suiker en azijn.
Zout en peper toevoegen.
Het deksel op de pan leggen.
Gedurende 1 uur laten sudderen.
De sneetjes brood met mosterd bestrijken.
Het brood op de saus leggen.
Nog 1,5 uur laten sudderen.
Serveren met frietjes of gekookte aardappelen.
Crème brûlée met vanille en oranjebloesem
Ingrediënten voor 4 personen
5 dl room 2 stokjes vanille 6 eierdooiers 125 g suiker 2 cl amandelolie 4 sinaasappelen 1 eetlepel sinaasappelschil (geconfijt) 8 blaadjes munt cassonadesuiker
Breng de room met de doorlangs gesneden vanillestokjes lichtjes aan de kook en laat parfumeren gedurende 10 minuten.
Vermeng de suiker met de eierdooiers en roer dit mengsel door de room.
Bestrijk vormpjes met amandelolie en verdeel de room in de vormpjes.
Bedek ze met hittebestendige plasticfolie en stoom ze gaar in een oven van 80°C in ongeveer 45 minuten.
Laat afkoelen.
Pel de sinaasappelen, verdeel in partjes en verwijder de velletjes.
Stort de crème in het midden van een bord en schik de sinaasappelpartjes eromheen.
Versier met gekonfijte sinaasappelschil, munt en sinaasappelsaus.
Bedek de crème met een dun laagje cassonadesuiker en karameliseer lichtjes krokant met behulp van een gasbrander of met een gloei-ijzer.
|