échte winterse Erwtensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor ongeveer 3 liter:
300g spliterwten 3 wortelen, fijngesneden het wit van 2 preien, fijngesneden 2 teentjes knoflook, gekneusd 1 dikke rode ui 1 kruidnagel 1 takje tijm, 1 laurierblad, handvol peterseliestengels 1 varkenshammetje 3 bouillonblokjes (rund) snuifje komijn zwarte peper en zout
Breng 2.5 liter water aan de kook, samen met de spliterwten, wortelen, prei, knoflook en de met kruidnagel bestoken ui. Voeg peterseliestengels, tijm en laurier toe. Maak een viertal diepe inkepingen in het hammetje en voeg, samen met de bouillonblokjes toe aan de soep en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken zonder deksel, schuim regelmatig af. Dek vervolgens de pan af en laat nogmaals 30 minuten koken tot alles gaar is.
Neem het hammetje uit de pan, verwijder de kruidnagel, laurierblad en tijm.
Ontvel het hammetje en snij het in kleine stukjes. Mix de soep glad en breng op smaak met peper, komijn en wat zout, voeg er de hamstukjes aan toe en dien heet op.
|