Bulgursaladexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
200 g bulgur 4 wortelen roodlof 1 ui (rood) 4 pijpuitjes 40 g rozijntjes 30 g hazelnoten 6 eetlepels saffloerolie 2 cl azijn 0.5 eetlepel mosterd peper
Kruidenzout
Maak de vinaigrette: voeg azijn, mosterd, peper en zout samen.
Voeg al roerend de saffloerolie toe.
Breng de bulgur met het water aan de kook.
Neem per kop bulgur ongeveer anderhalve kop water.
Laat enkele minuten koken en laat vervolgens 10 tot 15 minuten op een zacht vuur zwellen.
Overgiet de bulgur met de vinaigrette en laat afkoelen.
Rasp ondertussen de wortelen grof.
Snipper de rode ui.
Snij het roodlof in dunne reepjes.
Snij de pijpui in dunne ringetjes.
Meng alle ingrediënten.
Verse pastastukjes met tomaten en olijven
Ingrediënten voor 4 personen
3 eetlepels olijfolie (extra vierge) 3 teentjes knoflook 1.5 kg troskerstomaten, gehalveerd en zonder pit zeezout peper (zwarte peper) 250 g gepelde tomaten in blik 3 eetlepels basilicum (fijngehakt) 150 g olijven (zwart) 800 g verse pasta in stukjes (stracci) 100 g Pecorino-kaas extra vergine olijfolie
Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Laat de olijfolie in een braadpan heet worden en bak de knoflook tot die begint te kleuren. Doe de tomatenhelften erbij met wat zout en verwarm ze al roerend op hoog vuur tot ze zacht zijn.
Doe de bliktomaten erbij en roer ze kapot zodat een saus ontstaat.
Verwarm alles al roerend 5 minuten.
Voeg de in stukken gescheurde basilicumblaadjes en de olijven (ontpit en gehalveerd) toe met peper naar smaak.
Kook de stukjes pasta in ruim kokend water met zout al dente.
Laat ze uitlekken en schep ze voorzichtig door de tomatensaus in de pan.
Serveer ze bestrooid met vers geraspte pecorino en besprenkeld met extra vergine olijfolie.
Iles flottantes
Ingrediënten voor 4 personen
6 eierdooiers 240 g suiker 5 dl melk (vol) 1 theelepel vanille-extract 6 eiwitten 0.6 dl water
Bereid de crème anglaise:
Klop de eierdooiers los met ¼ van de suiker tot u een homogeen mengsel verkrijgt.
Zet in een warmwaterbad.
Giet de melk in een kookpan en breng aan de kook.
Giet, al roerend, de melk langzaam bij het eimengsel.
Roer verder op een zacht vuurtje (zonder te laten koken) tot het mengsel dikker wordt.
Voeg de vanille toe, zeef het mengsel en laat het afkoelen.
Bereid de eilandjes:
Klop de eiwitten tot sneeuw met ¼ van de suiker.
Neem een ondiepe schotel en giet hierin wat water tot de bodem bedekt is.
Schep het stijfgeklopte eiwit in eilandjes op het bodempje water.
Zet in de microgolfoven en laat 1 à 2 minuten op volle kracht opwarmen.
Voor de karamel:
Neem een kleine kookpot en vermeng hierin de rest van de suiker en het water.
Breng aan de kook zonder te roeren; haal van het vuur zodra de siroop goudgeel wordt. Versier diepe borden met de crème anglaise, leg in elk bord een eilandje met het tot sneeuw geklopte eiwit en nappeer met wat karamel.
|