Peterseliesoep op grootmoeders wijze
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 6 personen:
2 varkenspoten 50 g spliterwten 10 peperbolletjes 2 bouillonblokjes (rund) 1 flinke bos peterselie 1 rode ui
2 wortelen
3 selder stengels (fijngesneden) 150g gehakt, bloem zwarte peper en zout
Doe de varkenspoten in een ruime kom en voeg de spliterwten, de steeltjes van de peterselie, zout, peperbolletjes en bouillonblokjes toe.
Voeg water toe en breng aan de kook, laat onafgedekt een uurtje zachtjes koken, schuim regelmatig af.
Neem de varkenspoten eruit (deze zijn van geen nut meer vanaf nu) en laat de bouillon afkoelen, zet nog een uurtje in de koelkast zodat het vet stolt en het gemakkelijk kan verwijderd worden. Stoof de ui, selder en wortelstukjes aan in boter en bevochtig met de bouillon en voeg nu ook de grofgehakte peterselie toe, laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Maak ondertussen balletjes van het gehakt en bestuif ze met wat bloem. Mix de soep glad met een staafmixer en breng verder op smaak met peper en zout, voeg de balletjes toe, laat nog een vijftal minuten doorkoken en serveer.
|