Cesarsalade met witloofxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
6 eieren 50 g ansjovisfilets (in olie) 3 teentjes knoflook 0.5 citroen 1 eetlepel kappertjes 8 cl olijfolie (extra vierge) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) peper zout 4 stronkjes witloof 4 stronkjes witloof (rood) 1 krop krulsla 2 tomaten 2 sneetjes wit brood 50 g veldsla
Eerst de Cesarsaus bereiden. 4 eieren gedurende 3 minuten koken (ze moeten nog smeuïg zijn).
Pellen en fijn prakken.
Per ei een ansjovisfilet hakken en bij de eieren voegen.
Vermengen met geperst knoflook, het citroensap, de fijngehakte kappertjes en opkloppen met de olijfolie.
Op smaak brengen met peper, zout en peterselie.
Het witloof schoonmaken en per persoon anderhalve stronk in rondjes snijden.
De krulsla in reepjes snijden.
Witloof en krulsla mengen met de Cesarsaus.
De bereiding verdelen over individuele slakommen.
De wanden van de kommen bekleden met de blaadjes van het resterende witloof en met blaadjes veldsla.
Het brood in kleine blokjes verdelen en tot croûtons bakken in een pan met antikleeflaag.
Midden op de sla partjes hardgekookt ei, stukjes tomaat, enkele broodcroûtons en opgerolde ansjovisfilets schikken.
Waterzooi van schelvis
Ingrediënten voor 4 personen
1000 g schelvisfilet 3 sjalotten 2 dl wijn (wit/droog) 2 dl visfumet peper zout 2 eetlepels citroensap 3 dl room 1 wortel 1 stengel bleekselderij 1 preiwit 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 2 cl olijfolie (extra vierge)
De filets koken met de sjalotten, de witte wijn, de visfumet, peper en zout, en citroensap.
De filets apart warm houden.
Het kooknat tot de helft laten inkoken.
De verse room toevoegen en laten indikken tot roomsaus.
De fijngesneden groenten in hete boter laten sudderen en bij de saus voegen.
De filets op een warme schotel schikken, overgieten met de saus en bestrooien met bieslook.
Italiaanse zabaglione
Ingrediënten voor 4 personen
4 eierdooiers 40 g suiker 0.8 dl wijn (wit/zoet)
Alle ingrediënten in een grote mengschaal doen en die au bain-marie op een laag pitje zetten.
Alles blijven opkloppen met een garde tot de eiercrème mooi stevig wordt.
Kort voor het water aan de kook komt, de sabayon van het vuur nemen en overscheppen in coupes of schaaltjes.
Meteen serveren.
Tip: eventueel vooraf een bolletje vanille-ijs in de schaaltjes doen.
|