Haringslaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 haringfilets (zuur) 2 appelen (Jonagold) 2 aardappelen (Charlotte) 2 uien (rood) 4 augurkjes (zoetzuur) 1 rode biet 1 eetlepel kappertjes peper (zwarte peper) 0.5 cl wijnazijn (wit) 5 g suiker 2 dl room 2 eieren (hardgekookt)
Alles in kleine stukjes snijden en in een kom scheppen.
Azijn, kappertjes, suiker en gemalen peper bij de room voegen, eventjes opkloppen.
Alles grondig mengen en 1 uur op een koele plaats zetten.
Daarna de kom versieren met partjes hardgekookt ei.
Witlooftaart
Ingrediënten voor 4 personen
5 eierdooiers 250 g bloem (tarwebloem) 150 g boter (bakboter) 0.5 dl water 4 dl room 8 stronkjes witloof 20 g boter (roomboter) 250 g ham 150 g kaas peper zout nootmuskaat
De bloem mengen met de stukjes boter en een snuifje zout.
Bewerken met 2 messen tot een korrelige massa.
Eén eierdooier toevoegen en lichtjes kneden met wat water.
Het deeg in folie wikkelen en minstens 1 uur laten rusten in de koelkast.
Een taartvorm van 25 centimeter diameter insmeren met boter en bestuiven met bloem en even in de koelkast plaatsen.
Het witloof reinigen en in fijne reepjes snijden.
De ham eveneens in fijne reepjes snijden.
De witloofreepjes bakken in bruine boter.
De eierdooiers loskloppen met de room.
Het uitgelekte witloof, de ham, de kaas, peper, zout en nootmuskaat toevoegen.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
Het deeg uitrollen en er de bebloemde vorm mee bekleden.
Het witloofmengsel over het deeg uitgieten en 40 minuten laten bakken in de oven.
Mousse-palets
Ingrediënten voor 4 personen
1.5 dl sinaasappelsap 2 eieren 4 eetlepels agar-agar 50 g chocolade (puur) 150 g cranberrys 175 g suiker 6 dl room
Dit palet bestaat uit een cranberrymousse, een sinaasappelmousse en een chocolademousse.
Begin met de cranberrymousse.
Kook de bessen in water tot de schilletjes openbarsten.
Kook nog 5 minuten door en pureer.
Week de helft van de agar-agar 15 minuten in de cranberrypuree.
Roer het ei met de helft van de suiker los.
Klop de slagroom stijf.
Verdeel de slagroom in drie delen: 1/3 voor de cranberrymousse, 1/3 voor de sinaasappelmousse en 1/3 voor de chocolademousse.
Breng de cranberrypuree aan de kook en los al roerend de agar-agar op.
Haal de pan van het vuur en schep 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.
De cranberrymousse in nu klaar.
Maak nu de sinaasappelmousse.
Week de andere helft van de agar-agar 15 minuten in 2/3 van het sinaasappelsap.
Klop het ei met de helft van de suiker los.
Breng het sap aan de kook en laat al roerend de agar-agar oplossen.
Haal de pan van het vuur en schep de rest van het sap, 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.
Als heerlijk slot maakt u nu de chocolademousse.
Breek de chocolade in stukjes en smelt in een kom met wat water au bain marie.
Laat enkele minuten afkoelen.
Schep het laatste deel slagroom samen met de suiker door de chocolade.
Laat alle mousses ongeveer 3 uur in de koelkast opstijven.
Schep met twee lepels ovaaltjes van de mousses op bordjes.
Tip: garneer met chocoladehulstblaadjes, sliertjes sinaasappelschil en poedersuiker.
|