Maaltijdsoep met spekjes en rookworstxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4-6 personen
1 grote rookworst
500 gram kruimig kokende aardappelen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 flinke winterwortel
1 steel prei
2 stelen bleekselderij
1 grote rode paprika
1 liter vlees- of kippenbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van tabletten
1 dl kookroom
50 gram boter
250 gram spekblokjes
1 theel. gedroogde tijm
zout en versgemalen peper
Bereidingstijd: 20-30 minuten Snijd de geschilde aardappelen in blokjes.
Snipper de uien grof en de knoflook fijn.
Snijd de geschrapte winterwortel in de lengte in tweeën of vieren (afhankelijk van de dikte) en snijd de stukken in plakjes van 0,5 cm dik.
Halveer de prei in de lengte, spoel goed schoon onder de koude kraan en snijd in boogjes. Snijd de bleekselderij in boogjes.
Snijd de schoongemaakte paprika in blokjes.
Kook de aardappelblokjes in de bouillon gaar en pureer met de room met de staafmixer tot een gladde soep.
Verhit intussen de boter in een grote koekenpan en laat de spekblokjes omscheppend 5 minuten uitbakken.
Voeg de ui en de tijm toe en laat meefruiten tot de ui glazig is.
Laat de knoflook kort meefruiten.
Voeg de wortel, de prei, de bleekselderij en de paprika toe en roerbak tot de groenten beginnen te kleuren.
Doe de roergebakken groenten met het spek bij de soep, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat circa 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Laat de verse rookworst wellen of laat de voorgegaarde rookworst meeverwarmen.
|