Warm paprikahapjexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
20 minitoastjes 1 paprika (geel) 1 paprika (groen) 1 paprika (rood) 1 teentje knoflook 2 cl olijfolie (extra vierge) 1 theelepel Provençaalse kruiden kruidenzout
Snij de paprika's in dunne reepjes.
Verhit de olijfolie.
Roerbak de reepjes samen met de geperste look, de kruiden en wat zout.
Verwarm de toastjes intussen in de oven.
Schep een lepel paprika's op elk toastje en serveer warm (hou ze tijdens het vullen warm in de oven).
Tip: u kunt ook minideegbakjes gebruiken.
Gorgonzola-polenta
Ingrediënten voor 4 personen
100 g gorgonzola 3 granaatappels 150 g kastanjechampignons 150 g oesterzwammen 150 g shiitake 150 g cantharellen 1 teentje knoflook 400 g spinazie 3 cl olijfolie (extra vierge) 2 cl balsamicoazijn 8 kerstomaatjes kiemen 150 g maïsmeel 40 g boter (roomboter) 50 g boter (bakboter) peper zout 10 dl water
Bereid de polenta één dag van tevoren.
Breng in een pan met een dikke bodem het water aan de kook.
Strooi al roerend het maïsmeel erin.
Draai het vuur lager en kook in 15 minuten tot een dikke pap.
Blijf roeren.
Smelt de boter en de gorgonzola, meng met de polenta en laat alles nog 1 uur nagaren.
Laat afkoelen, schep de polenta in boterhampapier, vouw dicht en maak er een rol van.
Laat zo minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Snij de granaatappels open en haal de zaadjes eruit.
Hou 1/4 van de zaadjes apart, pureer de rest en wrijf door een zeef.
Laat het sap 10 minuten zachtjes inkoken en laat afkoelen.
Maak de paddestoelen schoon, verwijder de steeltjes en bak ze met de geperste knoflook in wat olijfolie.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal de polenta uit het boterhampapier, snij in plakken van 1 cm en bak die krokant in flink wat olie.
Was de spinazie, verwijder de dikke stelen en bak in enkele minuten in een wok in olijfolie.
Meng het granaatappelsap, de balsamicoazijn en de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Leg wat spinazie op elk bord, leg de polenta er bovenop, daarna weer wat spinazie en daarop de paddestoelen.
Overgiet met granaatappelsaus.
Garneer met granaatappelzaadjes, kiemen en halve kerstomaatjes.
Chocomousse
Ingrediënten voor 4 personen
150 g chocolade (puur) 2 eieren 30 g suiker 2 cl grand-marnier 2 dl room 1 eetlepel cacaopoeder
De chocolade in stukken breken en smelten au bain-marie.
Het eigeel schuimig kloppen met tweederde van de suiker.
Wanneer de suiker volledig opgelost is, de grand marnier en het cacaopoeder erdoor roeren.
De eiwitten stijfkloppen en al kloppend de rest van de suiker toevoegen.
Ook de slagroom stijfkloppen.
Langzaam de gesmolten chocolade door het eimengsel roeren.
Voorzichtig de slagroom en het stijfgeklopte eiwit toevoegen.
De mousse in schaaltjes verdelen en enkele uren laten opstijven in de koelkast.
Eventueel serveren met chocoladeschilfers of bestuiven met poedersuiker.
|