Pannenkoeken met zalm en spinaziexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
250 g bloem (tarwebloem) 5 dl melk (halfvol) 25 g gist 2 eieren 5 g suiker 1 dl zure room 3 cl arachideolie 4 tomaten 250 g spinazie 600 g zalmfilet peper zout nootmuskaat 1 takje dille 1 takje tijm 1 blaadje laurier
De gist oplossen in een beetje lauwe melk en mengen met een lepel bloem, een snuifje zout en suiker.
Dit mengsel op een warme plaats laten rijzen.
In een kom de resterende bloem mengen met de melk en het gistmengsel.
Vervolgens olie, eieren en zure room toevoegen.
Goed roeren en gedurende ongeveer 2 uur verder laten rijzen.
Ondertussen de spinazie schoonmaken, blancheren in lichtgezouten water, goed laten uitlekken, even aanstoven in wat boter en kruiden met peper en nootmuskaat.
De tomaten pellen, de pitjes verwijderen en in stukken snijden.
Op smaak brengen met olie, peper, zout, dille, tijm en laurier.
Per persoon een stukje zalm inwrijven met zout en peper en laten bruinen onder de ovengrill.
Kleine pannenkoekjes bakken en beleggen met spinazie, tomaten en zalm.
Koninginnepasteitje
Ingrediënten voor 4 personen
1 kip 1 ui 2 stengels bleekselderij 1 preiwit 1 wortel 0.5 bosje peterselie 2 blaadjes laurier 2 takjes tijm 5 mespuntjes peperkorrels 100 g gehakt (kippengehakt) 250 g champignons 30 g boter (bakboter) 30 g bloem (tarwebloem) 1 dl room 6 bladerdeegpasteitjes 1 citroen peper zout
De kip in stukken snijden en overgieten met koud water tot de kip helemaal onderstaat.
Op een zacht vuur aan de kook brengen.
Ongeveer 15 minuten laten koken en geregeld afschuimen.
Vervolgens de in grove stukken gesneden groenten en de kruiden toevoegen.
De kookpan goed afsluiten en nog ongeveer anderhalf uur verder laten sudderen.
De bouillon door een fijne zeef of een doek gieten.
Het vet verwijderen.
Laten afkoelen en opnieuw ontvetten.
Het kippenvlees van de gekookte kip in blokjes snijden.
De champignons reinigen, in stukjes snijden en in een lichtjes beboterde pot samen met een geutje water en het sap van een halve citroen onder deksel aan de kook brengen.
Balletjes rollen van het kippengehakt en gaarkoken in een beetje kippenbouillon.
Een blonde roux maken met een gelijke hoeveelheid boter en bloem.
Onder voortdurend roeren kippenbouillon en sap van de champignons toevoegen tot een gladde saus wordt bekomen.
De rest van het citroensap toevoegen en nog enkele minuten laten inkoken.
Op smaak brengen met peper en zout en de room toevoegen.
De kippenblokjes, champignons en balletjes door de saus roeren en in warme bladerdeegpasteitjes scheppen die in het midden van de verwarmde borden werden geplaatst.
Afwerken met gemengde sla en serveren met frietjes of kroketten.
Kippenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
12 eierdooiers 1.2 dl water 180 g suiker 180 g amandelpoeder 300 g broodkruim kaneelpoeder 100 g bloem (tarwebloem) 75 g boter (roomboter) 25 g boter (bakboter)
De suiker en het water tot een stroopje koken.
Laten afkoelen.
Ondertussen de eierdooiers kloppen en er met een fijn straaltje het stroopje bijgieten.
Vervolgens het amandelpoeder, het broodkruim, de bloem, de boter en de kaneel toevoegen.
1 uur laten opstijven in de koelkast.
Boter smelten en met een kwast de bakplaat insmeren.
Met mooie vormpjes 20 tot 22 koekjes uit het deeg steken en die gedurende 30 minuten in een oven van 190 graden goudbruin bakken.
Heerlijk met een kopje koffie.
|