Krokante knolselderijkoekjes met spekxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 knolselder 2 aardappelen (Bintje) 5 sneetjes spek (gerookt) 2 eiwitten 0.1 dl room peper zout
De aardappelen en de knolselderij schillen.
De aardappelen koken.
De selderij in blokjes verdelen en blancheren.
De aardappelen en de selderij afgieten en pureren.
Het spek in reepjes snijden en bakken.
De eiwitten, de room en de spekreepjes door de puree mengen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Van dit beslag kleine, dikke pannenkoekjes maken en die bakken in een pan met antikleeflaag op een zacht vuur.
Lasagne met tongschar en zalm
Ingrediënten voor 4 personen
400 g tongscharfilet 200 g zalmfilet 2 preiwitten 2 uien 3 wortelen 15 vellen lasagne 200 g kaas 20 dl courbouillon 3.5 dl visfumet 3.5 dl kreeftensoep 5 dl room 100 g boter (bakboter) 100 g bloem (tarwebloem) 5 cl olijfolie (extra vierge) cayennepeper 0.5 eetlepel marjolein (fijngehakt) peper zout
De groenten gaarstoven in olijfolie en kruiden met peper en zout.
De lasagnevellen beetgaar koken in licht gezouten water (ook de voorgekookte lasagne), afkoelen in koud water en laten uitlekken.
De zalmfilet in dobbelsteentjes snijden en de tongscharfilets in de lengte doormidden snijden. De visfilets 3 tot 4 minuten pocheren in courbouillon.
Een blonde roux bereiden met de boter en bloem.
De visfumet, de kreeftensoep en de room samen aan de kook brengen, over de afgekoelde roux gieten, mengen, aan de kook brengen en twintig minuten al roerend indikken op een zacht vuur tot een gladde, vrij dikke saus.
Kruiden met cayennepeper, peper en zout.
In een beboterde ovenschaal de lasagne samenstellen: beginnen met een laag lasagnevellen, daarop een derde van de groenten, dan een derde van de vis en een derde van de saus.
Deze werkwijze twee keer herhalen.
De laatste laag saus ruim nemen en bestrooien met de gemalen kaas.
De lasagne in een voorverwarmde oven (200 graden) plaatsen en ongeveer 25 minuten laten bakken tot de kaas mooi is gegratineerd.
De lasagne in porties verdelen en serveren op warme borden.
Bladerdeegje met appeltjes en gember
Ingrediënten voor 4 personen
200 g bladerdeeg 2 appelen (Boskoop) 1 eetlepel gember (geraspt) 50 g suiker 2 cl pommeau 150 g frambozen 5 dl water 70 g poedersuiker 2 eetlepels citroensap 4 blaadjes munt
Schil de appelen en snijd ze in stukjes.
Rasp de gember.
Vul kleine ronde vormpjes met het bladerdeeg en bestrooi het met grove suiker.
Bedek het daarna met de appelen en de gember.
Bak de taartjes in de oven op 200°C.
Flambeer het gebak met de pommeau.
Bereid de frambozencoulis: pureer de frambozen en wrijf de frambozenpuree door een zeer fijne zeef.
Voeg het water bij de poedersuiker en wat citroensap en laat koken tot een lichte stroop.
Voeg de frambozenpuree toe en laat gedurende enkele minuten inkoken.
Presenteer het gebak op een spiegel van frambozencoulis en werk af met een blaadje munt.
|