Verse geitenkaas met spekreepjes en dragonxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 geitenkaasjes 2 sneetjes spek (gezouten) 20 g hazelnoten 1 eetlepel dragon (fijngehakt) 80 g mozzarellakaas 4 zanddeegtaartjes
De zanddeegtaartjes even bakken.
De spekreepjes mengen met de hazelnoten en de dragon.
Dit mengsel in de taartbodempjes leggen.
De geitenkaasjes in 2 snijden en de helften bovenop het mengsel leggen.
Lichtjes kruiden met peper en bedekken met fijngesneden mozzarella.
De taartjes in de oven zetten en ten slotte nog even onder de salamander laten kleuren.
Mussaka met varkensgehakt
Ingrediënten voor 4 personen
4 aardappelen (Bintje) 12 cl olijfolie (extra vierge) zout 4 aubergines 2 uien 500 g gehakt (varkensgehakt) peper paprikapoeder 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 2 blaadjes salie 35 g tomatenpuree 1.5 dl vleesbouillon 15 g boter (bakboter) 2 dl yoghurt (mager) 3 eieren 2 g bakpoeder 15 g bloem (tarwebloem)
Dit uit gebraden gehakt en groentesoufflé bestaande gerecht was van oorsprong afkomstig uit Turkije.
Nu vindt men het in de landen die vroeger door de Turken bezet waren d.w.z. van ex-Joegoslavië over Griekenland tot Bulgarije.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van varkensgehakt, terwijl men in de opgesomde landen lams- of schapengehakt gebruikt.
De aardappelen schillen.
In stukken of in schijfjes snijden en met een weinig zout in hete olie laten bakken.
De aardappelen uit de pan nemen.
De aubergines halveren, met zout bestrooien en een half uurtje afgedekt laten staan.
Daarna even afspoelen en droogdeppen.
Vervolgens in de hete olie bakken tot ze gaar zijn.
Het vruchtvlees uit de schil halen.
Het gehakt vervolgens met de fijngesnipperde uien bakken in de olie.
Het auberginevlees toevoegen.
Kruiden en onder voortdurend roeren enige tijd stoven.
Vervolgens de tomatenpuree en de vleesbouillon mengen.
Het geheel aan de kook brengen.
In een beboterde vuurvaste schotel laag om laag aardappelen en gehaktmengsel schikken. Overgieten met een weinig bouillon en het gerecht gedurende 40 minuten laten garen in de oven.
Een beslag maken van yoghurt, eieren, bakpoeder, bloem en zout en over de bereiding gieten. Nog 10 minuten verder laten bakken tot er zich een korstje gevormd heeft.
Opdienen in de schotel.
Speculaas
Ingrediënten voor 4 personen
600 g bloem 400 g rietsuiker 250 g boter (roomboter) 3 eieren 1 theelepel natriumbicarbonaat 1 theelepel speculaaskruiden
Maak de boter zacht en meng met de suiker.
Voeg er de eieren bij terwijl u voortdurend blijft roeren.
Zeef de bloem.
Voeg het natriumbicarbonaat, de speculaaskruiden en de bloem bij het deeg en meng goed.
Smeer het deeg uit op bakpapier op een ovenplaat.
U kunt ook figuurtjes maken en deze op het bakpapier leggen.
Zorg wel voor voldoende afstand tussen de koekjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de speculaas gedurende 20 minuten.
|