Confituurtaart (Latjestaart)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten:
2 vierkante vellen bladerdeeg of bladerdeeg van 250 g bloem 1 pot abrikozenjam
20 g boter 1 ei
Bereidingswijze:
De oven op 220°C voorverwarmen.
De ovenplaat voor patisserie met boter insmeren, en daarop het eerste vel bladerdeeg van 2 of 3 mm dikte openleggen.
De ovenplaat zo kiezen dat het helemaal met het bladerdeeg bedekt is.
De boorden van het deeg aan de boord van de plaat naar boven plooien en gelijk met de randen van de plaat snijden.
Het deeg met een vork doorprikken en de bodem van de taart met een laag confituur bedekken.
Hierop legt men bandjes bladerdeeg van ongeveer 5 mm breed op, om de 20 mm ongeveer.
Leg in omgekeerde zin een tweede laag bandjes, om de 10 mm om een soort tralie te bekomen bovenop de confituur.
Het tweede vel in reepjes van 5 mm breed snijden.
Leg een reepje om de 2,5cm op het eerste vel.
Vul alles op met abrikozenjam tot op de hoogte van de reepjes.
Moesten er te grote bokken uitsteken, mix dan even de jam vooraleer ze uit te strijken.
Leg de rest van de reepjes om elke centimeter, bovenop de eerste laag, de richting is 90° ten opzichte van de vorige laag.
De boorden van het deeg opnieuw op de taart plooien en het bovenste van de bandjes met het geklutst ei bestrijken.
In de oven plaatsen (220°C).
Als de taart gebakken is, uit de oven nemen en laten afkoelen.
Suggesties voor het opdienen:
Men kan de taart in vierkantjes snijden om kleine confituurtaartjes te bekomen.
Men kan ook andere confituren gebruiken: kriekenjam is ook zeer geschikt.
|