Lauwe sla van kippenfilet in balsamicoazijnxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
600 g kippenfilet 2 kippenbouillonblokjes 100 g kippenlevertjes 2 sneetjes spek (gerookt) 50 g walnoten 1 eetlepel pijnboompitten 3 cl notenolie 6 cl balsamicoazijn
De kippenfilets ongeveer 12 minuten sappig koken in water waaraan enkele bouillonblokjes werden toegevoegd.
Het spek in fijne reepjes snijden en krokant bakken.
Uit de pan nemen.
De kippenlevertjes zorgvuldig spoelen, blancheren in het kookvocht van de kip, afdrogen, in stukjes snijden en bakken in het braadvet van het spek.
De gemengde sla fijnsnijden en op borden schikken.
Knapperig gebakken spek en stukjes lever over de sla verdelen.
Bestrooien met walnoot en pijnappelpitten.
De kippenfilets in fijne plakjes snijden en in waaiervorm over de sla schikken.
Begieten met lauwe vinaigrette van notenolie en balsamicoazijn.
Roerbraai met van alles en nog wat
Ingrediënten voor 4 personen
olijfolie om te bakken 300 g biefstuk (Meritus) 300 g lamsvlees 2 kippenborsten 125 g Russische worstjes 125 g Weense worstjes 2 uien 3 teentjes knoflook 3 wortelen 200 g broccoli 0.25 bloemkool 1 paprika (groen) 3 takjes selder 100 g rodekool 1 kolfje maïs 200 g garnalen (diepgevroren) zout peper (zwarte peper)
Snij het vlees en de kip in reepjes en de worstjes in schijfjes.
Snij de uien en de wortels in schijfjes en plet de knoflook.
Verhit de olie in een braadpan op de barbecue en braad het vlees en de kip bruin.
Voeg de worstjes, de uien en de knoflook toe en stoof tot deze doorzichtig is.
Verdeel de broccoli en de bloemkool in roosjes.
Snij de ontpitte paprika in juliennereepjes en snij de selderstengels in schijfjes.
Wie wil, voegt de versneden rodekool toe.
Voeg de groenten toe (eerst de groenten die het snelst gaar zijn) en voeg een saus naar keuze toe.
Roerbak tot alles beetgaar is.
Voeg de garnalen toe en laat goed warm worden.
Kruid met zout en peper.
Originele tekst van dit Zuid-Afrikaans recept:
Verhit die olie in 'n skottelbraaier en braai die vleis en hoender tot bruin.
Voeg die worsies, uie en knoffel by en braai totdat die uie deurskynend is.
Voeg die groente by in die volgorde waarin dit sal gaar word soos hierbo aangegee.
Roerbraai voortdurend tot gaar maar nog bros.
Voeg 'n sous van eie keuse sowel as die garnale by.
Verhit tot deurwarm.
Geur met sout en peper.
Sabayon met rode vruchten
Ingrediënten voor 4 personen
150 g braambessen 75 g frambozen 75 g rode bessen 30 g poedersuiker 15 cl cointreau 80 g suiker 4 eierdooiers 2 dl wijn (wit/droog)
De vruchten spoelen en voorzichtig de steeltjes verwijderen.
In een kom leggen, overgieten met de Cointreau en bestrooien met poedersuiker.
Laten rusten.
Ondertussen de eierdooiers en de suiker tot een schuimige massa kloppen.
De wijn verwarmen en bij het eiermengsel voegen.
In een warmwaterbad plaatsen en blijven kloppen tot een lichte mousse bekomen wordt.
De gemarineerde vruchten verdelen over diepe borden en alles bedekken met de sabayon.
Tip: deze bereiding krijgt een extra feestelijk tintje wanneer ze met poedersuiker wordt bestrooid en vervolgens enkele minuten wordt gegratineerd onder de warme grill.
|