Wijtingballetjes in tomatensausxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
750 g wijtingfilet 500 g tomaten in blik 70 g tomatenpuree 1 ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 kippenbouillonblokje 10 dl visfumet 1 eetlepel ketjap (sojasaus) 2 eieren 4 beschuiten 80 g boter (bakboter) 10 g suiker 1 theelepel kerriepoeder peper zout 20 g boter (geklaard)
De wijtingfilets in kleine stukken snijden, fijnmalen in de keukenrobot en in een kom mengen met de geplette beschuiten.
Het kippenbouillonblokje erdoor mengen samen met de losgeklopte eieren en de geklaarde boter.
Alles kneden tot een homogeen mengsel en op smaak brengen met peper en zout.
Met de hand van het mengsel wijtingballetjes rollen van 3 centimeter.
Ze 15 minuten koel wegzetten.
Voor de tomatensaus de resterende boter laten smelten en er de fijngesneden ui en de gehakte knoflook aan toevoegen, samen met de laurier.
Alles een vijftal minuten laten stoven.
Daarna bestrooien met kerriepoeder en de ketjap toevoegen.
Goed omroeren en de grofgehakte gepelde tomaten toevoegen, alsook de tomatenpuree en een klontje suiker.
Het geheel bevochtigen met de visfumet en aan de kook brengen.
De wijtingballetjes aan de tomatensaus toevoegen en ze gedurende een kwartiertje laten meesudderen op een zacht vuurtje.
De wijtingballetjes uit de saus halen en warm houden.
De saus mixen en wat laten inkoken.
De wijtingballetjes op warme borden schikken, overgieten met de tomatensaus, bestrooien met gehakte peterselie en serveren met frietjes, aardappelpuree, kroketjes of rijst.
Piepkuiken met verse dragon
Ingrediënten voor 4 personen
4 piepkuikens 3 eetlepels dragon (fijngehakt) 150 g boter (roomboter) 100 g verse kaas (mager) 1 dl room peper zout
De verse kaas goed mengen met tweederde van de boter en op smaak brengen met peper en zout.
Vervolgens er de helft van de fijngehakte dragon aan toevoegen.
Met dit mengsel de piepkuikens opvullen, deze vervolgens dichtnaaien en in een braadslee leggen.
De rest van de boter smelten en over de piepkuikens gieten.
De braadslee met de piepkuikens voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden zetten.
Nu en dan omdraaien om alle kanten mooi goudbruin te laten bakken.
Wanneer ze ongeveer gaar zijn, even in de boutjes prikken.
Loopt er een helder vocht uit, ze uit de oven nemen, op een verwarmde schotel leggen en de saus aanmaken.
Hiervoor het braadvocht ontvetten, met de room deglaceren, goed roeren en wat laten indikken.
De rest van de dragon toevoegen en zo nodig nog bijkruiden met zout en peper.
Onmiddellijk opdienen.
Vruchtensla van zacht fruit met ijs
Ingrediënten voor 4 personen
250 g aardbeien 150 g rode bessen 150 g blauwbessen 150 g frambozen 150 g braambessen 5 dl water 500 g suiker 5 cl bessenlikeur 4 bolletjes vanille-ijs 4 blaadjes munt
Een suikersiroop maken met water en suiker.
De aardbeien schoonmaken en in vieren verdelen.
De rode bessen wassen en ze van de steeltjes halen.
Ook het overige fruit wassen en alles in een kom doen.
Het geheel overgieten met suikersiroop en laten afkoelen.
Juist voor het opdienen een scheutje bessenlikeur toevoegen.
In diepe borden verdelen en daarop een bolletje vanille-ijs scheppen.
Afwerken met een muntblaadje.
|