Hongaarse bonensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor ongeveer 4 liter:
50g witte, 50g groene en 50g rode bonen 150 g grote witte bonen (in Vlaanderen ook wel "boerentenen" genoemd 1 groene 1 rode paprika 2 teentjes knoflook, gekneusd 250g verse knolselder het wit van 1 dikke prei 2 dikke vleestomaten 3 bouillonblokjes (rund) 2 dikke plakken ongezouten spek 1 el paprikapoeder zwarte peper en zout
Zet alle bonen één nacht van tevoren in (ruim) koud water (de grote witte gescheiden van de andere).
Kook de grote witte bonen in ongeveer uurtje beetgaar in het weekwater.
Neem de helft van de paprika's en snij deze in blokjes, voeg toe aan het bonenmengsel samen met de prei, knolselder, knoflook, de bouillonblokjes en het paprikapoeder en breng aan de kook.
Draai het vuur vervolgens lager en laat ongeveer anderhalf uur koken.
Snijd ondertussen de rest van de paprika's in dobbelsteentjes, ontvel/ontpit de tomaten en snij deze ook in blokjes.
Snij ook het spek in stukken en bak dit mooi krokant in wat boter.
Pureer als de bonen goed gaar zijn de soep met een staafmixer, voeg vervolgens de grote witte bonen, paprika en spek toe en breng op smaak met peper en zout, laat nog even doorkoken en serveer.
|