Hammoussexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1.25 dl wijn (wit/droog) 3 sjalotten 15 g boter (bakboter) 300 g ham 0.25 eetlepel mosterd 2 eetlepels bieslook (fijngehakt) 1 eetlepel dragon (fijngehakt) peper 6 eetlepels aspic
De sjalotten fijnhakken en fruiten in de hete boter.
De in reepjes gesneden ham, wijn, sjalotten, mosterd en kruiden fijnmixen.
Gehakt bieslook verdelen over de bodem van pudding- of soufflévormpjes en hierop een eetlepel aspic verdelen.
In de koelkast laten opstijven.
De hammousse vermengen met de rest van de aspic en hiermee de vormpjes verder opvullen.
Het geheel 1 uur in de koelkast zetten.
Kort voor het opdienen ontvormen.
Serveren met een weinig salade en een slasausje.
Ovenschotel van kabeljauw met aardappelen
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kabeljauwfilet 2 dl wijn (wit/droog) 1 ui 1 paprika (groen) 1 paprika (rood) 70 g tomatenpuree 8 aardappelen (Charlotte) 1 teentje knoflook 1 cl olijfolie (extra vierge) 2 eetlepels citroensap 0.2 dl water 100 g kaas 5 g suiker 1 takje tijm peper zout
De kabeljauwfilet spoelen, droogdeppen en in dobbelsteentjes snijden.
De blokjes besprenkelen met citroensap.
De ui en het knoflookteentje pellen.
De ui in ringen snijden en de knoflook hakken.
De aardappelen schillen en in plakjes van 3 mm dik snijden.
De paprika's in reepjes snijden.
Een vuurvaste schaal instrijken met boter en op de bodem uiringen en knoflook schikken. Daarbovenop komen de plakjes aardappel, vervolgens de visblokjes en de paprikareepjes. Tussen elke laag wat peper en zout en gemalen kaas strooien.
In een kommetje een mengsel maken van de tomatenpuree, de olijfolie, peper, zout, het verkruimelde tijmtakje, de kristalsuiker en het water.
Dit mengsel over de visschotel gieten en afwerken met de rest van de gemalen kaas. Voorzichtig de witte wijn langs de rand in de schaal gieten.
Bovenop de bereiding nog enkele visblokjes schikken en afdekken met aluminiumfolie.
De schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden plaatsen.
Na 30 minuten de folie weghalen en 15 minuten verder laten gratineren.
Serveren in de ovenschaal.
Yoghurtijs met ananas en munt
Ingrediënten voor 4 personen
1 ananas 200 g suiker 2.5 dl yoghurt (mager) 2 eiwitten 2 eetlepels munt (fijngehakt) 8 blaadjes munt
Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes. Doe de ananas met de suiker in een keukenmachine en laat deze draaien tot een mooi glad mengsel is gevormd. Doe de yoghurt in een schaal en roer het ananasmengsel erdoor.
Voeg eventueel meer suiker toe. Klop de eiwitten stijf.
Schep de eiwitten en de munt door het yoghurt-ananasmengsel.
Zet de kom 2 uur in de vriezer.
Haal het ijs 5 minuten voor server uit de vriezer.
|