Bonensalade met hamxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
300 g ham 600 g prinsessenboontjes 4 eieren 4 tomaten 4 cl olijfolie (extra vierge) 2 cl azijn peper zout 3 eetlepels bieslook (fijngehakt)
De dikke plak ham verdelen in kubusjes.
De boontjes beetgaar koken in lichtgezouten water.
Afgieten en laten schrikken onder een straal koud water.
Goed laten uitlekken.
De eieren koken, laten schrikken in koud water en pellen.
De tomaten pellen, ontpitten en in reepjes snijden.
Alle ingrediënten in een glazen kom doen en op smaak brengen met zout en peper.
Een vinaigrette maken met olie, azijn, peper, zout en fijngehakt bieslook.
Een twintigtal minuten voor het opdienen over de salade gieten.
Tip: bij deze salade kunnen ook enkele gaargekookte en in plakken gesneden aardappelen worden toegevoegd.
Lamsplakjes met couscous
Ingrediënten voor 4 personen
500 g lamsbout 125 g couscous 1 wortel 2 uien 50 g rozijntjes 75 g gedroogde abrikozen 1 eetlepel honing (vloeibaar) 4 cl olijfolie (extra vierge) 50 g boter (bakboter) peper zout 1 Spaans pepertje (piment) 1 potje saffraanpoeder kaneelpoeder 0.1 dl cider 2 cl frambozenazijn 1 dl vleesbouillon 30 g amandelschilfers 1 eetlepel sinaasappelschil (geconfijt) 200 g druiven (ontpit)
De lamsbout in niet te dikke schijven snijden.
Deze verder verdelen in lange reepjes.
De olie en de boter verhitten in een braadpan.
Hierin de lamsreepjes aanbakken.
Kruiden met peper en zout, kaneelpoeder en de honing.
De vleesbouillon toevoegen, even omroeren en verder laten gaarsudderen.
De uien pellen en fijnsnijden.
De wortel spoelen en schrapen en in schijfjes of blokjes verdelen.
De ui en de wortel gaarstoven in een mengsel van olijfolie en boter.
Tijdens het stoven een beetje water toevoegen.
Van het vuur nemen, de rozijntjes en de abrikozen bijvoegen en laten zwellen.
De couscous koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Het saffraanpoeder bijvoegen en vervolgens het groenten-vruchtenmengsel erdoor mengen. Het geheel warm houden.
Een kwartier voor het opdienen de azijn en de in stukjes gesneden gekonfijte sinaasappelschil toevoegen en goed mengen.
Vlak voor het opdienen de ontpitte druiven en de amandelen toevoegen.
Het vlees en de couscous apart serveren.
Chocoladetruffels
Ingrediënten voor 4 personen
200 g boter (roomboter) 250 g chocolade (puur) 0.6 dl melk (halfvol) 3 eierdooiers 100 g suiker 2 eetlepels cacaopoeder
De melk in een pannetje gieten.
De chocolade raspen, bij de melk voegen en smelten op een laag vuurtje.
De boter smelten in een pannetje maar zeker niet laten koken.
Onder voortdurend roeren de gesmolten boter met een houten lepel en op een zacht vuurtje bij de gesmolten chocolade gieten.
Suiker en eierdooiers schuimig kloppen en door het boter-chocolademengsel spatelen.
Laten afkoelen in een diepe schaal.
Truffels rollen van het mengsel en door cacaopoeder rollen.
Gedurende 24 uur laten opstijven in de koelkast.
|