Posteleinsoep met broodkorstjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
100 g boter (geklaard) 200 g postelein 1 bakje tuinkers 4 aardappelen (Bintje) 10 dl bouillon 4 sneetjes wit brood peper zout
De aardappelen schillen en in blokjes snijden.
De postelein en tuinkers spoelen.
De aardappelen en driekwart van de postelein lichtjes stoven in de geklaarde boter.
De bouillon aan de kook brengen en er de gestoofde postelein en aardappelen bijvoegen.
Alles gaarkoken.
Op smaak brengen met peper en zout.
Op het laatste ogenblik tuinkers toevoegen. Gedurende 1 minuut meekoken en van het vuur nemen.
Mixen.
Daarna de rest van de postelein aan de hete soep toevoegen.
Het brood in kleine vierkantjes verdelen en laten korsten in geklaarde boter.
De korstjes apart opdienen, zodat ieder naar believen kan nemen.
Hutsepot met koolvis
Ingrediënten voor 4 personen
800 g koolvisfilet 2 aardappelen (Charlotte) 4 raapjes 1 wortel 15 g boter (bakboter) 6 sneetjes spek (gerookt) 1 ui 0.5 groene kool (savooikool) 2 dl court-bouillon 2 stengels groene selderij 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier
Alle groenten in stukjes van maximum 1 centimeter snijden.
De groene kool fijnsnijden en blancheren.
Het spek fijnsnijden, eerst blancheren en dan even aanbakken in een stoofpan.
Het spek uitscheppen, de ui stoven in dezelfde pan.
De groenten, de kool en het spek bijvoegen.
De court-bouillon toevoegen en er de tijm en de laurier bijdoen.
De gekruide koolvis er bovenop schikken.
Afdekken en 20 minuten laten stoven op een zacht vuurtje.
De hutsepot verdelen over 4 diepe borden en er de vis bovenop schikken.
Chocoladetaart van het huis met sinaasappelsorbet
Ingrediënten voor 4 personen
250 g chocolade (puur) 560 g suiker 250 g boter (roomboter) 7 eieren 4 dl sinaasappelsap 350 g verse kaas (mager) 1.8 dl water 3 eetlepels cacaopoeder 7 cl grand-marnier
Bereid de taart: laat de chocolade samen met de boter en de helft van de suiker smelten in een steelpan tot een gebonden massa.
Voeg één voor één de eieren toe en klop de massa stevig op.
Giet het geheel in een vorm en bak af op 200°C gedurende 20 minuten.
Bereid de sorbet: verwarm de rest van de suiker met het sinaasappelsap tot zich een stroop vormt.
Laat afkoelen.
Voeg de geraspte sinaasappelschil toe.
Meng er tenslotte de kaas onder.
Laat een half uur draaien in een sorbetière.
Bereid de chocoladecoulis: breng het water aan de kook met wat suiker en de cacao.
Kook tot een homogene massa.
Druk de saus door een zeef.
Voeg na afkoeling Grand Marnier toe.
Roer flink.
Doe de saus in een papieren puntzak en spuit een patroon op het bord.
|