Gehaktballen-uienschotelxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 sneetje witbrood van 'n dag oud
800 gr. middel grote uien (wit en rood)
500 gr. aardappelen
75 gr. gerookt doorregen spek (blokjes)
500 gr. half om half gehakt
1 ei
zout, peper
1 tl kerrie
2 el olie
1 - 2 el boter
gedroogde marjolein
gedroogde tijm
¼ groente bouillon blokje
evt. kruiden ter garnering
1.
Week het brood in koud water.
Schil de uien en snij ze in grove stukken.
Snij het spek indien nodig klein.
2.
Kneed het geweekte brood en het ei door het gehakt.
Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout.
Rol kleine gehaktballetjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan met deksel.
Bak de gehaktballen even krachtig aan op hoog vuur en neem ze vervolgens uit de pan.
3.
Verhit in dezelfde pan de boter.
Bak de uien even krachtig aan.
Voeg naar smaak zout en peper toe en neem de uien uit de pan.
Gebruik dezelfde pan opnieuw om de overgebleven olie (1 el)
te verhitten.
Bak de spekblokjes en de aardappelen.
Voeg daarna de uien weer toe.
Breng het geheel op smaak met de kruiden en de kerrie en voeg ruim 250 ml. water toe.
Los ook het ¼ bouillon blokje erin op.
Laat daarna het geheel even doorkoken.
4.
Verdeel de gehaktballen over de pan en laat ze ongeveer 20 - 25 minuten smoren met het deksel op de pan.
Naar wens op smaak brengen met peper en zout.
Serveer met stokbrood, kruidenboter en een lekker koel biertje.
|