Aardappelsoep met lentegroentenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg aardappelen (Bintje) 250 g spek (gezouten) 4 preiwitten 4 stengels bleekselderij 2 wortelen 4 uien 2 raapjes 15 dl kippenbouillon 25 g kervel 2 tomaten 25 g boter (bakboter) 1 kruidentuiltje peper zout
Het gezouten spek in dobbelsteentjes snijden.
De ui, prei, wortelen, raap en de selderij in reepjes snijden.
De geschilde aardappelen in kleine blokjes snijden.
Het spek met boter aanfruiten.
De soepgroenten kort meestoven zonder te kleuren.
Bevochtigen met de kippenbouillon.
Op smaak brengen met peper en zout.
Het kruidentuiltje bijvoegen.
Ondertussen de tomaten pellen, ontpitten en in stukjes snijden.
De soep laten koken op een matig vuur.
Na een kwartier de aardappelblokjes bijvoegen en nog een tiental minuten laten koken (ervoor zorgen dat de ingrediënten niet platgekookt worden).
Het kruidentuiltje verwijderen.
De soep in kommetjes scheppen en versieren met stukjes tomatenvlees en enkele blaadjes kervel.
Lamsburgertjes met broccoliroomsaus en fijne groenten
Ingrediënten voor 4 personen
500 g gehakt (lamsgehakt) 3 sjalotten 1 ei paprikapoeder 4 druppels tabasco 0.5 paprika (rood) 250 g broccoli 2 dl room 10 g suiker 100 g boter (roomboter) 2 eetlepels kippenbouillon 2 wortelen peper zout
De sjalotten pellen en zeer fijn hakken.
Het lamsgehakt in een kom doen en mengen met tweederde van de sjalotten, het ei, een halve theelepel paprikapoeder en de tabasco.
Kruiden met peper en zout en afgedekt in de koelkast zetten.
De broccoli schoonmaken en in zeer fijne roosjes verdelen.
De paprika wassen, halveren, de zaadlijst verwijderen en in gelijke ruitjes snijden.
De broccoliroosjes en de paprikaruitjes gedurende 2 tot 3 minuten blancheren in licht gezouten water.
Onmiddellijk afgieten en laten uitlekken.
De helft van de broccoliroosjes apart houden voor de saus en de afwerking.
De wortelen spoelen en schrapen.
In de lengte doorsnijden in niet te dunne plakken.
Met een vormpje in stermotief er sterren uitduwen.
Deze sterren beetgaar koken in licht gezouten water, afgieten en laten uitlekken.
Vervolgens laten glanzen in een weinig boter en bestooien met een beetje suiker.
Warm houden.
Het lamsgehakt voorzichtig mengen met de broccoliroosjes en de paprikaruitjes.
Het mengsel in gelijke porties verdelen en van elke portie een hamburger vormen.
Boter in een pan smelten en er de lamsburgertjes in ongeveer 15 minuten aan beide kanten gaarbakken.
Ondertussen de room verwarmen samen met de kippenbouillon, enkele broccoliroosjes en de rest van de fijngesnipperde sjalotten.
Zachtjes laten inkoken, mixen en vervolgens zeven.
Op smaak brengen met peper en zout.
Opkloppen met enkele klontjes koude boter.
Op verwarmde borden een spiegel aanbrengen van broccoliroomsaus.
In het midden een lamsburger leggen.
Verder versieren met de overblijvende broccoliroosjes en de wortelsterren.
Opdienen met fijne frietjes.
Kippenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
12 eierdooiers 1.2 dl water 180 g suiker 180 g amandelpoeder 300 g broodkruim kaneelpoeder 100 g bloem (tarwebloem) 75 g boter (roomboter) 25 g boter (bakboter)
De suiker en het water tot een stroopje koken.
Laten afkoelen.
Ondertussen de eierdooiers kloppen en er met een fijn straaltje het stroopje bijgieten.
Vervolgens het amandelpoeder, het broodkruim, de bloem, de boter en de kaneel toevoegen.
1 uur laten opstijven in de koelkast.
Boter smelten en met een kwast de bakplaat insmeren.
Met mooie vormpjes 20 tot 22 koekjes uit het deeg steken en die gedurende 30 minuten in een oven van 190 graden goudbruin bakken.
Heerlijk met een kopje koffie.
|