| Aubergines op Siciliaanse wijzexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />   Ingrediënten voor 4 personen 2 aubergines4 eieren (hardgekookt)
 40 g boter (bakboter)
 40 g bloem (tarwebloem)
 4 dl melk (halfvol)
 1 dl room
 200 g emmental (geraspt)
 peper
 zout
 nootmuskaat
 150 g ham
   De aubergines wassen, in schijfjes snijden en gaarkoken in lichtjes gezouten water. Een roux maken met gesmolten boter en bloem.  De melk toevoegen en al roerend aan de kook brengen.  Op smaak brengen met peper en zout.  Van het vuur nemen en er de room doorroeren, samen met de helft van de gemalen kaas. De hardgekookte eieren in schijfjes snijden.  De ham in reepjes verdelen. Een vuurvaste schotel insmeren met boter en er laag voor laag aubergines, eieren, ham en een deel van de resterende kaas in schikken.  Overgieten met de helft van de kaassaus.  Hierop weer aubergines, eieren en ham schikken.  De rest van de saus over het geheel gieten en bestrooien met de overblijvende gemalen kaas. Laten gratineren en onmiddellijk serveren.     Tonijn met groene kruiden en tomaatbasilicumsaus   Ingrediënten voor 4 personen 600 g tonijnmedaillons200 g saffraannoedels
 8 sneetjes wit brood
 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
 3 eetlepels kervel (fijngehakt)
 1 eetlepel dille (fijngehakt)
 2 eetlepels basilicum (fijngehakt)
 4 tomaten
 250 g boter (roomboter)
 6 sjalotten
 1 dl wijn (wit/droog)
 0.5 cl azijn
 peper
 zout
   De kruiden schoonmaken (peterselie, kervel, dille en de helft van de basilicum), broodkruim toevoegen en pureren. De tonijnmedaillons met de puree bedekken en 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden zetten. Een blanke botersaus bereiden.  Hiervoor de sjalotten schoonmaken en fijnhakken.  Ze samen met de witte wijn, de azijn, de peper en het zout laten inkoken tot bijna alle vocht verdampt is.  De koude boter in vlokjes door de bereiding roeren en de saus door een fijne zeef gieten. De tomaten pellen en ontpitten, het vruchtvlees in blokjes snijden, de blanke botersaus toevoegen en verwarmen.  Ten slotte de rest van het gehakte basilicum bijvoegen en kruiden met peper en zout. De saffraannoedels beetgaar koken in lichtgezouten water. De saffraannoedels midden op verwarmde borden leggen, de tonijnmedaillons erop schikken en de saus errond gieten.     Italiaanse zabaglione   Ingrediënten voor 4 personen 4 eierdooiers40 g suiker
 0.8 dl wijn (wit/zoet)
   Alle ingrediënten in een grote mengschaal doen en die au bain-marie op een laag pitje zetten. Alles blijven opkloppen met een garde tot de eiercrème mooi stevig wordt. Kort voor het water aan de kook komt, de sabayon van het vuur nemen en overscheppen in coupes of schaaltjes. Meteen serveren.   Tip:  Eventueel vooraf een bolletje vanille-ijs in de schaaltjes doen. 
 |