Wijtingballetjes in tomatensausxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
750 g wijtingfilet 500 g tomaten in blik 70 g tomatenpuree 1 ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 kippenbouillonblokje 10 dl visfumet 1 eetlepel ketjap (sojasaus) 2 eieren 4 beschuiten 80 g boter (bakboter) 10 g suiker 1 theelepel kerriepoeder peper zout 20 g boter (geklaard)
De wijtingfilets in kleine stukken snijden, fijnmalen in de keukenrobot en in een kom mengen met de geplette beschuiten.
Het kippenbouillonblokje erdoor mengen samen met de losgeklopte eieren en de geklaarde boter.
Alles kneden tot een homogeen mengsel en op smaak brengen met peper en zout.
Met de hand van het mengsel wijtingballetjes rollen van 3 centimeter.
Ze 15 minuten koel wegzetten.
Voor de tomatensaus de resterende boter laten smelten en er de fijngesneden ui en de gehakte knoflook aan toevoegen, samen met de laurier.
Alles een vijftal minuten laten stoven.
Daarna bestrooien met kerriepoeder en de ketjap toevoegen.
Goed omroeren en de grofgehakte gepelde tomaten toevoegen, alsook de tomatenpuree en een klontje suiker.
Het geheel bevochtigen met de visfumet en aan de kook brengen.
De wijtingballetjes aan de tomatensaus toevoegen en ze gedurende een kwartiertje laten meesudderen op een zacht vuurtje.
De wijtingballetjes uit de saus halen en warm houden.
De saus mixen en wat laten inkoken.
De wijtingballetjes op warme borden schikken, overgieten met de tomatensaus, bestrooien met gehakte peterselie en serveren met frietjes, aardappelpuree, kroketjes of rijst.
Mechelse koekoek met bloemkool
Ingrediënten voor 4 personen
1 Mechelse koekoek (stevige braadkip) 1 bloemkool 200 g peultjes 4 kolfjes maïs (babymaïs) 4 aardappelen (Rosa) 4 worteltjes (primeurs) 200 g snijbonen 2 stengels bleekselderij 2 potjes saffraanpoeder 10 eetlepels kippenbouillon 2.5 dl room 4 cl olijfolie (extra vierge) 25 g boter (bakboter) peper zout
De Mechelse koekoek in stukken snijden en hem aanbakken in een mengsel van boter en olie.
Alle groenten schoonmaken en ze elk apart beetgaar koken.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De bouillon in een pan doen, de room toevoegen en het mengsel opkoken met de saffraan.
De saus op smaak brengen met peper en zout.
Het gevogelte in een vuurvaste schaal leggen, de groenten erbij voegen en overgieten met de saffraanbouillon.
De schaal afdekken en het gerecht 20 minuten in de oven zetten.
Serveren in diepe borden met stokbrood.
Rijstpap met appelen
Ingrediënten voor 4 personen
10 dl melk (halfvol) 125 g rijst 2 eierdooiers 1 stokje vanille 100 g suiker 6 appelen (Boskoop) 5 dl water 250 g suiker 6 cocktailkersen
De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter water.
Een pot spoelen met wat water.
De melk aan de kook brengen met het vanillestokje.
Het vanillestokje verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten zwellen op een zacht vuurtje.
Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker toevoegen en nog even laten verder sudderen.
Afwerken met de eierdooiers.
De rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen.
Verder afwerken met een cocktailkersje.
Warm of koud opdienen.
|