Kikkererwten-kokossaladexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
300 g kikkererwten 1 groentebouillonblokje 1 dl melk (halfvol) 50 g kokosnoot (geraspt) 75 g rozijntjes 75 g cashewnoten 2 eetlepels diksap 4 sprietjes bieslook 0.5 paprika (rood)
Zet de avond voordien de kikkererwten in ruim water in de week.
Kook de volgende dag de kikkererwten in ongeveer 1 uur gaar in het weekwater met het bouillonblokje.
Roer af en toe om.
Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de melk tot net onder het kookpunt en roer er de helft van de kokos door.
Laat afkoelen en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Zeef de kokosmelk.
Meng de kikkererwten met de gezeefde kokosmelk en de andere ingrediënten.
Garneer met fijngeknipte bieslook en fijngesneden paprika.
Kalfsragout met madera en dragon
Ingrediënten voor 4 personen
600 g kalfsfricassee 2 vleesbouillonblokjes 3 stengels bleekselderij 3 preiwitten 2 raapjes 3 wortelen 2 uien 2 teentjes knoflook 1 blaadje laurier 2 kruidnagels 1 takje tijm 25 dl water 2 eierdooiers 1 dl room 1 cl maderawijn peper zout nootmuskaat 1 eetlepel dragon (fijngehakt) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
De schoongemaakte groenten klein snijden en ze gedurende 25 minuten koken in het water met de bouillonblokjes, de tijm, de laurier en de kruidnagels.
De vleesblokjes toevoegen en nog 45 minuten laten pruttelen.
Het gare vlees en de groenten uit het kooknat nemen en warm houden.
De eierdooiers loskloppen met de dikke room en op smaak brengen met madera, zout, peper, nootmuskaat, gehakte peterselie en gehakte dragon.
Hiermee het kookvocht van het vlees binden.
Het vlees en de groenten op warme borden schikken en overgieten met de gebonden saus. Serveren met gekookte aardappelen of rijst.
Appel-kaasschotel
Ingrediënten voor 4 personen
1 citroen 40 g rozijntjes 4 appelen (Boskoop) 4 plakjes cake 2 cl rum 2 eieren 60 g boter (bakboter) 60 g suiker 250 g verse kaas (halfvet) 2 theelepels maïszetmeel
De citroen grondig wassen en de schil raspen.
De helft van de citroen uitpersen.
In een kommetje met heet water de rozijnen ongeveer 5 minuten laten zwellen.
De appelen schillen, in schijfjes snijden en besprenkelen met citroensap.
De appelschijfjes een drietal minuten laten koken in een bodempje water.
In een zeef laten uitlekken.
In een ovenschotel de plakjes cake leggen en besprenkelen met rum.
Boter, suiker en citroensap tot een schuimige massa roeren.
Eén voor één de eierdooiers toevoegen en er daarna de verse kaas, het maïszetmeel en tweederde van de appelen erdoor mengen.
De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het kaasmengsel roeren.
Het geheel op de plakjes cake scheppen en de rest van de appelen en de rozijntjes erover verdelen.
In 30 minuten gaar en goudbruin laten worden in een oven van 200 graden.
|