Traditioneel menuxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
VOORGERECHT
Gevulde Champignons (4 personen)
Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius. Van 8 reuzenchampignons het steeltje afsnijden en fijnsnijden, hoeden schoonvegen met keukenpapier. 1 stengel bleekselderij, 2 eetlepels spekreepjes, 1 eetlepel kappertjes en 1 teentje knoflook heel fijnsnijden en in 1 eetlepel olijfolie ongeveer 10 minuten bakken. Champignonsteeltjes toevoegen en 2 minuten meebakken. 2 volle eetlepels roomkaas met sjalot (kuipje cantadou) erdoor roeren en laten smelten. Champignonhoeden in een ovenschaaltje zetten en de vulling erin scheppen bestrooien met wat belegen geraspte kaas en ongeveer 25 minuten bakken in het midden van de oven.
HOOFDGERECHT
Kalfsbiefstuk met druivensaus (4 personen)
Ingrediënten
500 gram muskaatdruiven 3 deciliter muskaatwijn 30 gram boter of margarine 4 Kalfsbiefstukken 3 deciliter kalfsfond (pot) zout en peper
Bereiden:
Van de druiven de velletjes en pitjes verwijderen. Sap opvangen. Wijn bij het sap schenken, druiven erin leggen. In een pan de boter verhitten
Kalfsbiefstukken aan elke kant ongeveer 4 minuten bakken.
Uit de pan nemen en afgedekt warm houden. Wijn-sap boven de pan zeven en de aanbaksels losroeren. Laten inkoken tot ongeveer 1 deciliter.
Kalfsfond toevoegen en laten inkoken tot sausdikte. Saus zeven en op smaak brengen met peper en zout. Druiven in de saus opwarmen. De biefstukjes op de voorverwarmde borden serveren half bedekt met de saus en de druiven.
BIJGERECHT
Witlofsalade (4 personen)
Ingrediënten
2 eetlepels rozijnen Muskaatdruiven 50 gram walnoten 4 eetlepels Bulgaarse yoghurt 1 eetlepel citroensap 1 theelepel suiker 1 eetlepel mayonaise (halvanaise) 1 theelepel kerriepoeder zout en versgemalen peper 4 struikjes witlof
(eventueel wat blokjes belegen kaas)
Bereiden:
Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Ontvel en ontpit de druiven. Hak de walnoten grof.
Maak een sausje van de yoghurt, suiker, citroensap, mayonaise, kerriepoeder, zout en peper. Maak het witlof schoon en snijd de struikjes in smalle ringetjes. Doe het witlof in een schaal en meng de rozijnen, de druiven en de walnoten (en eventueel de kaas) erdoor. Meng tenslotte de saus voorzichtig door de salade.
BIJGERECHT
Gegratineerde aardappelplakjes (4 personen)
Ingrediënten:
1 deciliter amaretto (likeur) of calvados 100 gram rozijnen 4 goudrenetten 50 gram amandelsnippers 2 eetlepels suiker (eventueel bruine suiker) kaneel sap van een 1/2 citroen 1 eidooier, losgeklopt 6 plakjes bladerdeeg Vanille/roomijs
Voorbereiden:
Likeur verwarmen en er dan de rozijnen aan toevoegen. Geschilde appels in blokjes snijden.
Meng deze met de amandelsnippers, rozijnen, suiker, kaneel en citroensap. In een beboterde platte ovenschaal doen. De lapjes deeg uitrollen tot een grote lap om de appel te bedekken. Snij de rand netjes af en versier de taart met de restjes deeg in leuke figuurtjes. Tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren. Bereiden:
Oven voorverwarmen op 225 graden Celsius.
Deeg bestrijken met de opgeklopte eidooier. Bak de taart in 25 minuten mooi goudbruin.
Buiten de oven iets laten afkoelen. In mooie porties op de borden verdelen met een bolletje ijs erop, snel op dienen.
Tip: zonder likeur ook lekker voor kleinere kinderen.
|