Brede hamlinten en asperges op zijn Vlaamsxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 asperges 150 g gedroogde ham 2 eieren 6 cl olijfolie (extra vierge) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) peper zout nootmuskaat
De geschilde asperges op de groenteschaaf in linten van ongeveer 1,5 millimeter dikte snijden en beetgaar koken in gezouten water.
De sneetjes ham eveneens in lange repen snijden en ze vermengen met de gekookte en reeds lauwe aspergelinten.
Deze in het midden van ronde borden schikken.
De gekookte eieren prakken met een vork en er de olijfolie met de gehakte peterselie doormengen.
De eiermengeling verder op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat en dit rondom de reepjes ham en de asperges verdelen.
Filets van rode poon met een zuiderse venkelvinaigrette
Ingrediënten voor 4 personen
2 rode ponen (van 500 g) 1 venkelknol 1 teentje knoflook 2 sjalotten 1 tomaat 8 olijven (groen) 8 olijven (zwart) 1 citroen 10 cl olijfolie (extra vierge) 10 cl zonnebloemolie 10 cl balsamicoazijn 1 eetlepel mosterd peper zeezout kiemen
Snij de venkel in kleine blokjes.
Bak de fijngehakte sjalotten en knoflook in een eetlepel olijfolie.
Laat even sudderen en voeg er ook de venkelblokjes bij.
Bak ongeveer 8 minuten zonder te laten kleuren en kruid met peper en zout.
Laat de bereiding wat afkoelen.
Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snij in kleine blokjes.
Snij de olijven in kleine stukjes.
Rasp wat schil van de citroen en blancheer kort.
Voeg dit alles bij de venkelblokjes.
Maak een vinaigrette door de mosterd te mengen met de azijn, het sap van een halve citroen, de 2 soorten olie, peper en zout.
Giet 3/4 van de vinaigrette over de vis en meng de rest bij de venkelblokjes.
Laat de vis ongeveer vier uren marineren.
Leg hem daarna op een schotel en verwijder zo veel mogelijk de vinaigrette.
Bak de vis, met de velkant eerst, in olijfolie.
Leg de lauwe venkelvinaigrette op een bord en schik er de vis op.
Versier met de kiemen, venkelkruid en citroenschijfjes.
Lepel allerlaatst wat marinadevinaigrette bij.
Bavarois met vruchten
Ingrediënten voor 4 personen
8 eierdooiers 10 dl melk (halfvol) 7 blaadjes gelatine (van 3 g) 200 g suiker 100 g aardbeien 100 g druiven (ontpit) 1 appel (Jonagold) 50 g braambessen 250 g frambozen 30 g boter (bakboter)
De melk opkoken met de suiker, de pan van het vuur nemen en er de losgeroerde eierdooiers doorkloppen samen met de vooraf in koud water geweekte gelatine.
Een bavaroisvorm met boter bestrijken en daarin het schoongemaakte fruit leggen, behalve de frambozen.
De warme eiercrème op de vruchten gieten en laten afkoelen.
Vervolgens in de koelkast nog een paar uur laten opstijven.
De bavarois in plakken snijden en serveren met een coulis van de gepureerde frambozen.
|