Kropsla met avocado en olijvenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 kroppen sla 2 avocado's 1 eetlepel citroensap 2.5 cl wijnazijn (wit) 5 cl olijfolie (extra vierge) 4 takjes tijm peper 16 olijven (zwart) 50 g tomaten (gedroogd) 0.25 groentebouillonblokje 0.25 dl water
Verwijder de buitenste bladeren van de sla en was het overgehouden kropje.
Halveer en verwijder het stronkje.
Laat op een theedoek goed uitlekken.
Schil de avocado's, verwijder de pit en snij in blokjes.
Besprenkel met citroensap.
Breng in een steelpan het water met de azijn aan de kook.
Los het bouillonblokje erin op en haal van het vuur.
Roer de olie, tijm en peper erdoor.
Snij de olijven in plakjes.
Snij de tomaten in reepjes.
Leg de halve slakropjes met de snijkant boven op de borden.
Verdeel de avocadoblokjes erover en ernaast.
Druppel de vinaigrette over de sla en de avocado.
Verdeel de olijven en de tomaatreepjes erover.
Lamskoteletjes met knoflook en rozemarijn
Ingrediënten voor 4 personen
8 stronkjes witloof 100 g boter (bakboter) peper zout nootmuskaat 5 g suiker 1 eetlepel citroensap 1 mespuntje vleesextract 4 teentjes knoflook 4 takjes rozemarijn 12 lamskoteletten
Het witloof schoonmaken, de bittere kern eruit snijden en de stronkjes wassen.
De helft van de boter laten smelten in een braadpan, de stronkjes witloof met aanhangend spoelwater naast elkaar op de panbodem schikken en even aanbakken.
Een scheutje water erop gieten, kruiden met peper, zout en nootmuskaat en op smaak brengen met een beetje suiker, citroensap en vleesextract.
Het deksel op de pan zetten en 20 minuten zachtjes laten smoren.
De knoflook en de rozemarijn even aanstoven in de rest van de boter en de lamskoteletjes 3 tot 4 minuten aan elke kant bakken.
Kruiden met peper en zout.
Ze uit de pan nemen en warm houden onder aluminiumfolie.
De stronkjes witloof laten uitlekken en aan alle kanten bruin aanbakken in de vleespan.
De pan deglaceren met het kookvocht en tweederde laten inkoken.
Vlees en witloof op de borden schikken en garneren met knofloof en rozemarijn.
De saus er apart bijgeven.
Appelpannenkoeken
Ingrediënten voor 4 personen
250 g bloem (tarwebloem) zout 50 g suiker 3 eieren 5 dl melk (halfvol) 3 appelen (Jonagold) 40 g boter (bakboter)
Bloem, suiker (en eventueel bakpoeder) mengen.
De melk en de eieren toevoegen en opkloppen tot een luchtig beslag.
De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen in schijfjes snijden.
Enkele appelschijfjes bakken in wat boter, omkeren en overgieten met beslag.
De pannenkoeken aan beide kanten laten bakken.
Warm serveren.
|