Superanoham gevuld met platte kaas en komkommerxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
0.5 komkommer 250 g verse kaas (halfvet) 1 teentje knoflook 1 teentje knoflook (gedroogd) 150 g ham (superanoham) peper 8 sprietjes bieslook 2 cl balsamicoazijn 4 cl olijfolie (extra vierge) 4 bloemen van een maarts viooltje
Schil de komkommer en snijd in brunoise.
Doe de kaas in een neteldoek en laat uitlekken.
Schil de teentjes knoflook en hak ze fijn.
Leg de sneetjes superanoham per 2 kruisgewijs op elkaar.
Meng de uitgelekte verse kaas met de gerookte en gedroogde knoflook en kruid met peper en zout.
Maak een beursje met de ham en bind dicht met de bieslook.
Bewaar in de koelkast.
Kook de brunoise van komkommer gedurende 2 minuten in lichtjes gezouten kokend water en giet onmiddellijk af.
Laat meteen schrikken in ijskoud water om een mooie groene kleur te behouden.
Maak een vinaigrette van balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout.
Kruid de brunoise met peper en zout en schik op borden.
Zet er de beursjes naast en werk af met de vinaigrette.
Versier met een viooltje.
Verse deegwaren met ossenhaas en vleestomaten
Ingrediënten voor 4 personen
800 g runderfilet (ossenhaas) paprikapoeder 10 cl olijfolie (extra vierge) 1 ui 5 cl dragonazijn 0.5 dl wijn (wit/droog) 1 dl room 4 tomaten 15 g tomatenpuree 12 kerstomaatjes 2 teentjes knoflook 15 g paneermeel 250 g tagliatelle 0.5 eetlepel dragon (fijngehakt) peper zout
De ossenhaas verdelen in grote blokjes (1 centimeter zijde) en overvloedig bestrooien met paprikapoeder.
De ui pellen en fijnhakken.
De tomaten pellen, in partjes snijden, ontpitten en het vruchtvlees in blokjes snijden.
Licht gezouten water aan de kook brengen en hierin de deegwaren beetgaar koken.
De geperste knoflook vermengen met het paneermeel.
De kerstomaatjes met dit mengsel insmeren en ze gedurende 5 minuten in een warme oven van 200 graden zetten.
De olijfolie laten verhitten in de wok en hierin de vleesblokjes kort dichtschroeien (het vlees moet binnenin nog rood zijn).
Het vlees uit de wok halen en warm houden.
In dezelfde vetstof de gehakte ui fruiten.
De wok deglaceren met de dragonazijn en de witte wijn en de saus laten inkoken.
De room toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Tot slot de tomatenblokjes en de tomatenpuree toevoegen.
Roeren en heel even opwarmen.
De bereiding over warme borden verdelen, er de gegratineerde kerstomaatjes en de gekookte deegwaren bij schikken en het geheel bestrooien met gehakte dragon.
Meteen opdienen.
Pruimentaart
Ingrediënten voor 4 personen
200 g bloem (zelfrijzend) 1 cl arachideolie 2 g boter (roomboter) 50 g suiker 1 zakje vanillesuiker 1 ei 600 g pruimen 2 cl rum 1 eetlepel bessenconfituur 15 g suiker
De bloem in een kom brengen en in het midden een kuiltje maken.
Hierin het geklutste ei, de suiker en de vanillesuiker doen.
Geleidelijk mengen met bloem en wanneer de bloem bijna vermengd is, met koele handen de in stukjes gesneden koude boter en de olie door het mengsel kneden tot een homogeen geheel. Het deeg best een nacht laten rusten in de koelkast.
De pruimen wassen, halveren en ontpitten.
In een schaaltje leggen en besprenkelen met rum.
Een half uurtje laten trekken.
Het aanrecht bestrooien met bloem en het deeg uitrollen tot op een dikte van ongeveer 4 mm en voorzichtig in een ingevette bakvorm overbrengen.
Doorprikken met een vork en het deeg bestrijken met confituur.
Hierop dakpansgewijs de pruimenhelften leggen.
De taart ongeveer 40 minuten in een oven van 190 graden zetten.
Vlak voor het opdienen, bestrooien met suiker.
Tip:
Door het deeg uit te rollen op boterhampapier zal het makkelijker in de taartvorm aan te brengen zijn; brokkeldeeg (of zanddeeg) is immers zeer kortbrekig.
|