Eendensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
2 eendenkarkassen 25 g boter (bakboter) 1 ui 1 kruidentuiltje 5 cl porto (rood) selderijzout peper cayennepeper
De boter laten smelten, de in plakjes gesneden ui toevoegen en enkele minuten laten stoven.
De in stukken gebroken karkassen en het kruidentuiltje bijvoegen.
Aanvullen met water tot alles onder staat en gedurende 2 uur zachtjes laten koken. Afschuimen en zeven.
Opnieuw aan de kook brengen.
De porto toevoegen en kruiden naar smaak.
Hutsepot met forel
Ingrediënten voor 4 personen
600 g forelfilet 5 sneetjes spek (gezouten) 2 wortelen 4 raapjes 1 stengel bleekselderij 250 g spruitjes 2 preiwitten 0.5 groene kool (savooikool) 8 aardappelen (Charlotte) 1 takje tijm 1 blaadje laurier nootmuskaat peper zout
Alle groenten wassen en schoonmaken.
De wortelen, selderij en prei in staafjes van ongeveer 4 centimeter lang snijden.
De rapen en aardappelen in vieren delen.
De groene kool in grove stukken snijden.
De forelfilets halveren en koel wegzetten.
Het spek in reepjes van één centimeter dikte snijden en in twee liter koud water aan de kook brengen.
Even laten doorkoken en het kookvocht dan zorgvuldig afschuimen.
Tijm, laurier en een weinig zout toevoegen en zachtjes laten pruttelen.
Wanneer de spekreepjes halfgaar zijn, de wortel en de selderij toevoegen en verder laten garen.
Na een tiental minuten de rapen, prei en spruitjes erbij voegen en na nog eens tien minuten de aardappelen.
Wanneer de aardappelen voor de helft gaar zijn, de groene kool toevoegen en het geheel zachtjes laten verder koken gedurende tien tot twaalf minuten.
Een vijftal minuten voor het einde van de bereidingstijd de forelfilets op de groenten schikken en even laten meekoken.
De soep op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat en warm serveren in grote diepe borden.
Shortbread
Ingrediënten voor 4 personen
115 g boter (roomboter) 50 g basterdsuiker 225 g bloem 4 theelepels suiker
Shortbread is een kruimelig Schots biscuit, met een volle botersmaak.
Ook voor shortbread heeft iedere Schotse familie haar eigen recept.
Sommigen rollen het deeg dun uit, anderen maken er langwerpige koekjes van minstens 1/2 cm dik van.
Bereiding:
Klop de boter en de suiker met de handmixer in ca. 5 minuten tot een romige massa.
Klop de bloem er in gedeelten door tot een stevig deeg ontstaat.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap van ca. 22 cm doorsnede.
Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd de lap in 12 punten en prik met een vork gaatjes in de punten.
Bak de biscuits in een voorverwarmde oven van 150°C in 30-45 minuten goudbruin en gaar. Laat de biscuits op een taartrooster afkoelen en bestrooi ze met fijne tafelsuiker.
|