Komkommerhapjes met kaassausxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 komkommer 30 g bloem (tarwebloem) 20 g boter (bakboter) 2 dl melk (halfvol) peper zout nootmuskaat 75 g kaas
De komkommer wassen en in schijfjes van 1 centimeter snijden.
Met een aardappelboor een gedeelte van het komkommervlees weghalen.
De komkommerschijfjes even laten blancheren.
Een dikke kaassaus bereiden.
Hiervoor de boter smelten en met de bloem tot een stevige roux kloppen.
De melk toevoegen samen met enkele eetlepels van het blancheervocht van de komkommer. Onder voortdurend roeren de gemalen kaas toevoegen.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De komkommerschijfjes vullen met de kaassaus en in een voorverwarmde oven van 200 graden plaatsen tot de kaas gekleurd is.
Opdienen in een papieren vormpje.
Mignonnettes met broccolimousse in rood en groen
Ingrediënten voor 4 personen
700 g broccoli 1 dl room 2 eieren 2 eetlepels mosterd peper zout nootmuskaat 4 mignonnettes 40 g boter (bakboter) 2 paprika's (groen) 2 paprika's (rood) 3 eetlepels kippenbouillon 2 teentjes knoflook 200 g tagliatelle 40 g boter (roomboter)
De schoongemaakte broccoli gaarkoken in lichtgezouten water.
Afgieten en laten uitlekken.
Een viertal roosjes apart houden voor de versiering en de rest van de broccoli pureren samen met de room, de eieren en de (zachte) mosterd.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
Per persoon een ingeboterd timbaaltje vullen met de mousse en gedurende 10 minuten au bain-marie laten garen in een oven van 200 graden.
De rode en de groene paprika's spoelen, de zaden verwijderen en in reepjes snijden. Gedurende 2 minuten apart laten blancheren en daarna elk met de helft van de kippenbouillon en de knoflook gedurende 20 minuten zachtjes laten stoven.
Op het einde van de stooftijd de knoflook verwijderen.
Beide paprikamengsels pureren en zeven.
Eventueel nog een beetje kippenbouillon toevoegen om te verdunnen.
De sausjes opkloppen met klontjes koude verse boter.
De mignonnettes bakken, kruiden en warm houden.
Ondertussen de tagliatelle gaarkoken.
De mignonnettes op goed voorverwarmde borden plaatsen en omringen met wat groene paprikasaus.
Op het andere gedeelte van de borden een eetlepel rode saus aanbrengen en daarop de ontvormde broccolimousse plaatsen.
Garneren met de tagliatelle en de roosjes broccoli.
Rijstpap met appelen
Ingrediënten voor 4 personen
10 dl melk (halfvol) 125 g rijst 2 eierdooiers 1 stokje vanille 100 g suiker 6 appelen (Boskoop) 5 dl water 250 g suiker 6 cocktailkersen
De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter water.
Een pot spoelen met wat water.
De melk aan de kook brengen met het vanillestokje.
Het vanillestokje verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten zwellen op een zacht vuurtje.
Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker toevoegen en nog even laten verder sudderen.
Afwerken met de eierdooiers.
De rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen.
Verder afwerken met een cocktailkersje.
Warm of koud opdienen.
|