Gevulde pijlinktvis met roomsausje van venkel & ouzo
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg pijlinktvis groot (diepvries) 500 g gemengd gehakt 2 el geitenkaas 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 zakje gehaktkruiden 1 venkelknol 1/2 dl witte wijn, 1 el ouzo (Griekse anijsdrank) 0.5 liter groentebouillon (blokje) 2.5 dl room witte peper en wat zout
Ontdooi de inkvistubes, liefst in een vergiet zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. Meng het gehakt met 1 fijngehakte sjalot en knoflook, de gehaktkruiden en de geitenkaas.
Vul hiermee de inktvistubes en maak de opening dicht met een cocktailprikker. Snijd de venkel in vlinderdunne schijfjes, hou het groen apart.
Laat 1 sjalot glazig stoven in wat olie, voeg de venkel toe en laat even meestoven, blus met de witte wijn en ouzo en laat even inkoken.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook, draai het vuur lager en laat tot de helft inkoken.
Giet nu de room bij en laat de venkel zachtjes gaarkoken.
Mix de saus glad en laat ze tot de gewenste dikte zachtjes inkoken, breng op smaak met peper en wat zout en werk af met het gehakte venkelgroen. Bak ondertussen de gevulde inktvis aan beide zijden aan in wat olijfolie (anti kleefpan), kruid met peper en zout.
Blus met een flinke scheut witte wijn en laat even inkoken, voeg 2.5 dl water toe en verkruimel een half bouillonblokje (groente) in het vocht.
Draai het vuur lager en laat afgedekt zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen. Serveer de inktvistubes half middendoor gesneden en lepel er wat saus over, werk eventueel af met wat grijze garnaaltjes. Lekker met aardappel/venkel gratin.
|