Taartje met griet en rabarberxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
100 g bloem (zelfrijzend) 40 g boter (roomboter) 1 ei 0.1 dl melk (vol) 400 g grietfilet 1 stengel bleekselderij 1 sjalot 200 g rabarber 120 g suiker (griessuiker) 1 citroen 60 g prinsessenboontjes 8 sprietjes bieslook 0.6 dl visfumet 60 g boter (roomboter) peper zout 40 g boter (bakboter)
Bereid het deeg voor de taartjes: meng de bloem, een snuifje zout, de boter, het ei en de melk in een mixer (indien het deeg te dun is, voegt u een beetje extra bloem toe).
Laat het deeg een 30-tal minuten in de koelkast rusten.
Bedek per persoon de bodem van een beboterd vormpje met deeg, dek af en bak gedurende 5 minuten op 200°C. Laat afkoelen.
Snijd de vis in porties en maak de groenten schoon.
Snijd de witte selder in kleine dobbelsteentjes, hak de sjalot fijn en fruit de groenten even aan in wat boter.
Maak de rabarber schoon en kook gaar met de suiker en het sap van de citroen.
Kook de boontjes in gezouten kokend water.
Kruid de sneden griet, bak de porties snel in de pan in boter.
Laat de visfumet tot de helft inkoken, laat even afkoelen naast het vuur en bind met kleine stukjes boter.
Voeg zout en peper toe naar smaak.
Plaats een taartje met een beetje saus op een warm bord, versier het met de rabarber, plaats er een snede griet op en werk af met sprietjes bieslook en een groentekrans.
Kip met scampi en prinsessenboontjes
Ingrediënten voor 4 personen
800 g kippenfilet 12 scampi 2.5 eetlepels kippenbouillon peper zout 120 g prinsessenboontjes 2.5 dl room 1 teentje knoflook 1 theelepel maïszetmeel 50 g boter (bakboter) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
De kippenfilets opensnijden en plat kloppen met een houten plankje.
De filets kleuren in boter en bestrooien met peper en zout.
Uit de pan halen en de kippenbouillon erin gieten.
De scampi pellen en aanbakken in een weinig boter.
De gesnipperde knoflook toevoegen en bestrooien met peper en zout.
De room toevoegen en even laten inkoken.
De scampisaus door een zeef bij de gevogeltejus gieten.
De saus binden met maïszetmeel dat losgeklopt werd in een beetje water.
Een kippenlapje op een bord schikken.
Er enkele scampi bij leggen en bedekken met de saus.
Bestrooien met fijngehakte peterselie.
Enkele groene boontjes errond schikken die in water werden gaargekookt.
Serveren met hertoginnenaardappelen die in de oven gekleurd werden.
Amandeltaart
Ingrediënten voor 4 personen
60 g boter (roomboter) 2 eieren 200 g bloem (tarwebloem) 150 g suiker 0.3 dl melk (halfvol) 100 g boter (roomboter) 150 g amandelschilfers 0.2 dl melk (halfvol) 100 g suiker
De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen.
De oven voorverwarmen en daarin een bakvorm met enkele klontjes boter plaatsen.
Na 5 minuten uit de oven nemen en met draaibewegingen de boter over de vorm verdelen.
Het deeg in de vorm doen en 10 minuten op 220 graden laten bakken in de oven.
Ondertussen de amandelsaus bereiden.
Hiervoor de rest van de melk, de boter en de suiker samen met de amandelen in een steelpan doen en verwarmen tot de suiker gesmolten is.
De taart uit de oven nemen en overgieten met de saus.
Nog een kwartier laten verder bakken.
Buiten de oven laten afkoelen.
|