Bruschetta met ratatouille en gesmolten camembertxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 paprika's (rood) 1 aubergine 2 courgetten olijfolie om te bakken 1 ui (fijngehakt) 3 teentjes knoflook 400 g pruimtomaten 2 eetlepels basilicum (fijngehakt) 1 cl wijnazijn (rood) 4 sneetjes wit brood 150 g camembert zout peper
Dit is een erg lekker gerecht om tijdens een verloren zondags uurtje te maken.
Ratatouille is erg makkelijk te maken en blijft in de koelkast 2 tot 3 dagen houdbaar, dus u kunt er wat van nemen als u er zin in hebt.
Bij dit recept kunt u allerlei ingrediënten variëren en combineren.
Maak eerst de ratatouille: Snij de paprika's overlangs doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in dunne reepjes.
Snij de aubergine en courgettes in blokjes.
Doe alles in een grote kom.
Schenk de olijfolie in de grootste pan die u hebt en verhit deze op matig vuur.
Schep eerst de uien en fijngehakte knoflook en vervolgens de paprika's, aubergines en courgettes in de pan.
Schep de groenten goed om en laat ze onder af en toe omscheppen 20 minuten smoren.
Doe intussen de bliktomaten met hun sap in een andere kom en prak ze licht met een vork. Voeg de basilicum toe.
Schep de gesmoorde groenten nog eens goed om, kijk of ze al een mooi kleurtje hebben gekregen en voeg de tomaten toe.
Schenk er anderhalf glas water bij en schep alles nogmaals goed om.
Zet de pan op een zo laag mogelijk pitje en laat het gerecht minstens 1 uur stoven.
Doe de gare ratatouille in een schaal; als u hem in de oven in een ovenschaal bereid hebt, kunt u hem daarin opdienen.
Roer de rode-wijnazijn erdoor.
Maak de bruschetta: Verwarm een grill voor, besprenkel de sneetjes brood met olijfolie en rooster ze aan beide kanten (dat kan het beste in een grillpan).
Schep de ratatouille op de broodjes, spreid het een beetje uit en leg hierop plakjes camembert. Strooi er zout en peper over en plaats ze een paar minuten onder de grill.
Snij de bruschetta in vieren en serveer hem.
Heek met coulis van langoustines
Ingrediënten voor 4 personen
400 g heekfilet 8 langoustines 2 tomaten 2 teentjes knoflook 2 takjes tijm 2 eetlepels peterselie (fijngehakt) 2 sjalotten 2 eetlepels cognac 1 dl wijn (wit/droog) 2 dl visfumet 1 dl room 2 lente-uitjes 1 eetlepel kervel (fijngehakt) 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 100 g boter (bakboter) 40 g boter (roomboter) peper zout
De langoustines pellen en de koppen en scharen fijnhakken.
De sjalot en het teentje knoflook fijnsnijden.
De tomaat pellen en ontpitten.
In een sauspan boter licht laten kleuren.
De langoustines kort laten bakken, uit de pan nemen en warm houden.
De sjalot, look, tijm, tomaat, peterselie, gehakte langoustinekoppen en scharen gedurende 5 minuten stoven in dezelfde pan.
Besprenkelen met cognac, bevochtigen met de witte wijn en de visfumet.
Kruiden met peper en zout.
De room toevoegen en 10 minuten inkoken.
De heekmoot kruiden met peper en zout.
Boter licht laten kleuren en de heekmoot goudbruin bakken gedurende 4 minuten aan elke kant.
De saus door een puntzeef gieten en goed aandrukken om alle sappen op te vangen.
De gehakte kruiden toevoegen en de saus opkloppen met een klontje boter.
De heekmoot in het midden van een voorverwarmd bord leggen en omringen met de saus en de langoustinestaarten.
Serveren met gestoomde aardappeltjes.
Ijssoufflé met aardbeien
Ingrediënten voor 4 personen
4 eiwitten 250 g aardbeien 2.5 dl room 200 g suiker 1.5 dl water 2 eetlepels cacaopoeder
Vetvrij papier voldoende hoog en breed knippen om, in de hoogte dubbel gevouwen, rond een souffléschaal of individuele potjes te bevestigen.
Het papier onderaan vastzetten met een touwtje of een elastiekje en bovenaan met papierklemmetjes.
De suiker in het water tot een dikke stroop koken.
Een kom met azijn spoelen en daarin de eiwitten stevig opkloppen.
In een dun straaltje er langzaam de suikerstroop door spatelen.
Blijven roeren tot de massa gekoeld is.
De room luchtig opkloppen.
De aardbeien pureren en door een fijne zeef duwen.
Eerst de aardbeien door het eiwit roeren en dan de room.
Voorzichtig omroeren tot een homogene massa.
In de soufflévorm(en) storten tot net onder de rand van de vorm.
Gedurende 5 uren in de diepvries plaatsen en 15 minuten voor het opdienen het papier verwijderen en de soufflé bestuiven met cacaopoeder.
Het ijs zal enkele centimeter boven het potrandje gestegen zijn.
|