Bulghur-kikkererwtensalade van de familie Perezxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
75 g bulgur 60 cl olijfolie (extra vierge) 0.6 dl citroensap peper zout 6 lente-uitjes 285 g kikkererwten 2 eetlepels peterselie (fijngehakt) 75 g wortelen (geraspt)
Week de bulghur volgens de gebruiksaanwijzing op het pak, giet hem af en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
Klop de olie, het citroensap, zout en peper door elkaar en roer het door de bulghur.
Schenk het mengsel in een glazen schaal, leg de lente-uitjes erop en dan de kikkererwten, de peterselie en de wortel.
Laat de salade een tijdje rusten.
Roer de salade vlak voor het opdienen door.
Kruidig varkenshaasje met gildenbier
Ingrediënten voor 4 personen
600 g varkenshaasje 1 sjalot 50 g champignons 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 0.5 eetlepel mosterd (Gentse mosterd) 20 g paneermeel peper zout nootmuskaat 8 wortelen 4 stronkjes witloof 250 g rodekool 200 g peultjes 75 g boter (bakboter) 25 cl Haechts gildenbier 2.5 dl demi-glace (ingekookte fond)
Het varkenshaasje overlangs insnijden.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De sjalot en de champignons stoven in een weinig boter.
Het broodkruim of het paneermeel mengen met de peterselie en de mosterd.
Deze vulling aan de binnenkant van het varkenshaasje smeren.
Terug dichtvouwen en opbinden met keukengaren.
Afbakken en blussen met de helft van het bier.
Gedurende 10 minuten laten braden in een warme oven.
Het vlees uit de braadpan halen.
De gehakte wortel stoven in de braadpan, de ingekookte fond (demi-glace) toevoegen, opkloppen met de rest van de boter en op smaak brengen.
Serveren met gestoofd witloof, gestoofde rodekool, geglaceerde worteltjes en geblancheerde jonge peultjes.
Clafoutis met rode vruchten
Ingrediënten voor 4 personen
600 g krieken 200 g braambessen 4 eieren 6 dl melk (vol) 175 g poedersuiker 125 g bloem (tarwebloem) 75 g boter (roomboter) zout
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De krieken en de braambessen spoelen onder stromend water.
Goed laten uitlekken, de steeltjes verwijderen en de krieken ontpitten.
Tweederde van de boter smelten in een pannetje.
De bloem in een kom strooien, een kuiltje maken en hierin de gesmolten boter gieten samen met de helft van de suiker, het zout en de losgeklopte eieren.
Goed mengen.
Een glazen schaal invetten met de rest van de boter en er een bodem deeg in aanbrengen. Hierop de krieken en de bramen schikken.
Bedekken met de rest van het deeg.
In de oven zetten en 40 minuten laten bakken.
Uit de oven halen, bestrooien met de rest van de suiker en opnieuw 20 minuten in de oven zetten.
|