Kaasrolletjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
3 takjes dille 4 bosjes peterselie 3 blaadjes munt 2 groene pepers 400 g fetakaas 2 eieren peper (zwarte peper) paprikapoeder 6 vellen filodeeg olijfolie om te bakken
De kruiden onder de koude kraan afspoelen en droog slaan.
De dikke stelen verwijderen en de rest fijnhakken.
De pepertjes ook fijnhakken.
De kaas laten uitlekken en verkruimelen.
Met de kruiden, het pepertje en de eieren vermengen en met peper en paprikapoeder op smaak brengen.
Zout is alleen nodig als de kaas heel zacht van smaak is.
En dat gebeurt zelden of nooit.
Twee deegvellen op elkaar leggen en in 8 stukken snijden.
Elk stuk schuin in twee driehoeken snijden.
Op de brede kant wat van de kaasvulling (als een sigaret) leggen, beide hoeken naar binnen vouwen en de driehoek van de brede kant naar de punt oprollen (als een sigaar).
De olie verhitten als alle rolletjes klaar zijn.
Ter controle de steel van een houten lepel in de hete olie steken.
Als er zich belletjes rond de steel vormen, is de olie heet genoeg.
De rolletjes met niet meer dan 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin frituren.
Op een schaal een dubbel vel keukenpapier leggen en daarop de rolletjes leggen om het overtollige vet te absorberen.
Stoofpotje van Chinese kool met kalfsvlees
Ingrediënten voor 4 personen
1 Chinese kool 1 paprika (groen) 1 paprika (rood) 1 paprika (geel) 2 uien 4 teentjes knoflook 500 g kalfsgebraad 50 g boter (bakboter) 1 takje tijm 4 dl kalfsfond 1 dl wijn (wit/droog) peper zout 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
Het in blokjes gesneden vlees 5 minuten laten kleuren in de hete boter.
Uit de pan nemen en apart houden.
De gehakte ui en de knoflook in de pan doen, kruiden met tijm en een paar minuten aanfruiten.
Het vlees er opnieuw bijvoegen en overgieten met kalfsfond en wijn.
Kruiden met peper en zout.
Het vuur lager draaien en een uur laten sudderen.
Er tot slot de in reepjes gesneden paprika's en de geschaafde Chinese kool bijvoegen en nog 15 minuten laten stoven tot alles gaar is.
Bestrooien met bieslook en serveren met boeren- of stokbrood.
Bosvruchtenbroodjes
Ingrediënten voor 4 personen
0.75 dl melk (halfvol) 5 g gist 50 g rietsuiker 1 ei zout 210 g bloem (tarwebloem) 150 g bosvruchtenconfituur 60 g boter (roomboter)
Maak de avond van te voren het deeg en laat 's nachts in de koelkast rusten.
De volgende ochtend is het klaar voor gebruik.
Verwarm de melk en los de gist en 1/5 van de suiker erin op.
Smelt de helft van de boter, laat iets afkoelen en klop los met het ei, de rest van de suiker en zout.
Roer de bloem erdoor.
Hou een beetje bloem apart.
Kneed alles 3 minuten tot een elastische bal.
Laat het deeg nu afgedekt in een kom rusten.
Verwarm de volgende dag de oven voor op 200°C.
Smelt de rest van de boter.
Bestrooi het werkvlak met bloem.
Rol de deegbal vanuit het midden gelijkmatig uit tot een cirkel.
Bestrijk met gesmolten boter (hou 1 eetlepel boter apart) en confituur.
Snij het deeg in 2 punten per persoon.
Rol van buitenaf naar het midden op en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de broodjes met de rest van de boter en bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.
|