Gegrilleerde Sint-Jakobsschelpen met Tabbouleh-salsaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 sint-jakobsnoten zeezout peper (zwarte peper) 8 dl Tabbouleh-salsa 150 g komkommers 150 g tomaten 150 g uien (rood) 1 teentje knoflook 0.5 theelepel aji panca-pasta 0.5 eetlepel citroensap 1 theelepel yuzu-sap 0.3 cl olijfolie (extra vierge) 4 eetlepels peterselie (fijngehakt)
Dikke schelpdieren, met zout en peper bestrooid, worden kort gegrilleerd en geserveerd op een salsa met veel peterselie en fijngesneden groenten.
Bereid de Tabbouleh-salsa:
Snijd de komkommer, tomaten en rode uien in blokjes van 1/2 cm.
Vermeng in een kommetje de groenten met de overige ingrediënten (1/2 theelepel zeezout, zwarte peper, de fijngesneden knoflook, de aji panca-pasta, het citroensap, het yuzu-sap, de olijfolie en de fijngesneden peterselie).
Neem de schelpdieren uit de schelpen en verwijder de ingewanden en de baarden.
Spoel de schelpdieren af in koud water en laat ze uitlekken.
Verwarm een grill voor op de hoogste stand.
Bestrooi de schelpdieren aan beide kanten met een beetje zeezout en zwarte peper.
Grilleer ze op een rooster aan beide kanten lichtbruin.
Schep de salsa op de borden en schik de schelpdieren hierop.
Garneer ze met komkommerbloemen.
Rode poon in papillotte
Ingrediënten voor 4 personen
4 rode ponen (van 500 g) 200 g ham 500 g champignons 2 tomaten 2 sjalotten 1 cl olijfolie (extra vierge) peper zout
De vissen schoonmaken.
Kruiden met peper en (eventueel) zout.
Vier vellen aluminiumfolie met olie bestrijken.
Op elk stuk folie een plak ham leggen.
De champignons wassen, fijnsnipperen en kruiden.
Op elke plak ham een laagje champignons leggen en daarop een visje, een halve tomaat in stukjes en een half sjalotje in snippers.
Eventueel nog wat bijkruiden en de papillotten sluiten.
Gedurende 20 à 25 minuten in de hete oven (200 graden) laten gaar worden.
De papilotten openen alvorens op te dienen.
De graten en kop niet weggooien, maar gebruiken om visfumet te bereiden.
Chocoladesabayon met vanille-ijs en krokante chocolade
Ingrediënten voor 4 personen
80 g suiker 1 eierdooier 1 ei 125 g chocolade (puur) 2.5 dl slagroom 200 g chocolade (puur)
Meng de eierdooier met het ei en de suiker.
Maak een bain-marie (pan water op het vuur met daarin een kom) en klop het mengsel schuimig.
Smelt de chocolade, sla de slagroom lobbig en meng ze met het eimengsel.
Verdeel over vier schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
Leg een ijzeren staaf in de vriezer tot deze ijskoud is.
Smelt de rest van de chocolade.
Houd de ijzeren staaf boven het aanrecht vast en giet de gesmolten chocolade in dunne straaltjes heen en weer over de staaf.
De kou van het ijzer laat de chocolade vrijwel onmiddellijk stollen.
Schuif de zo ontstane krullen met een mes voorzichtig van de staaf.
Serveer de chocoladesabayon met vanille-ijs en garneer met de chocoladekrullen.
|