Champignons met romige vullingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
8 champignons (groot) 50 g blauwe kaas 0.25 knolselder 0.5 eetlepel zure room peper kruidenzout 1 cl olijfolie (extra vierge)
Maak de knolselderij schoon en stoom gaar.
Maak intussen de champignons schoon en ontdoe ze van de steeltjes.
Pureer de gare knolselderij (de puree mag in geen geval te vochtig zijn) en breng op smaak met peper, zure room en kruidenzout.
Schep een lepeltje puree in elk champignonhoedje.
Leg een klein blokje blauwe kaas op de puree en plaats de champignonhoeden op een ingevette bakplaat.
Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven (180°C), de kaas mag lichtjes kleuren.
Serveer warm.
Tips:
U kunt de puree een dag vooraf klaarmaken.
U kunt de blauwe kaas vervangen door kruidenkaas of peperkaas.
Groentespies
Ingrediënten voor 4 personen
2 aubergines 2 courgetten 200 g champignons 1 paprika (rood) 1 paprika (geel) 2 cl olijfolie (extra vierge) 2 eetlepels citroensap 1 teentje knoflook 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 2 takjes tijm 1 takje rozemarijn peper
De aubergines en courgetten wassen en in blokjes snijden.
De champignons schoonborstelen.
De paprika's in niet al te kleine stukken snijden.
Een sausje maken van citroensap, kruiden, geperste knoflook en peper.
Hierin de aubergines ongeveer 1 uur laten marineren.
De blokjes eruit halen en de olijfolie toevoegen.
De groenten op spiesjes steken en rijkelijk bestrijken met het sausje.
Gedurende ongeveer 10 minuten roosteren op de barbecue of onder de grill.
Regelmatig keren en met het sausje overgieten.
Mattentaart
Ingrediënten voor 4 personen
50 dl melk (vol) 450 g suiker 11 eieren 600 g bladerdeeg 10 g boter (bakboter) 25 dl karnemelk
Breng de melk aan de kook en voeg er de koude karnemelk bij.
Giet de gestremde melk in een neteldoek en bind de massa op.
Laat een nacht uitlekken en drogen.
Zo bekomt u een bol matten.
Pureer de droge matten in een roerzeef.
Meng de matten met de suiker en 10 eierdooiers tot een homogeen geheel.
Klop het eiwit tot sneeuw en spatel onder de matten.
Vet de taartvorm in met boter en bedek de bodem met een vel bladerdeeg van ongeveer 3 mm dikte.
Druk flink aan en doorprik met een vork.
Schep de matten op het bladerdeeg, bestrijk de randen met 1 losgeklopt ei en dek af met een tweede vel bladerdeeg.
Druk de randen stevig aan.
Knip met een schaar kerfjes in het deksel van de taart en bestrijk met de rest van het losgeklopt ei.
Laat de taart 1 uur rusten en bak ze dan goudbruin in 75 minuten op 250°C.
|