Krokante venkelbroodjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 sneetjes brood 1 sjalot 1 venkelknol 50 g blauwe kaas 15 g boter (roomboter) 1 takje tijm 1 mespuntje saliepoeder zout peper 1 cl olijfolie (extra vierge)
Steek rondjes uit de boterhammen of snij ze in ruitjes.
Hak de venkel en de sjalot in zeer fijne snippers.
Verwarm de olijfolie en laat de sjalot en de venkel zachtjes gaar stoven.
Hak de tijm fijn en voeg toe.
Roer de gestoofde sjalot en venkel door de zachte boter en de blauwe kaas.
Kruid met salie, peper en zout.
Besmeer het brood met het mengsel, plaats de broodjes op een rooster in een voorverwarmde oven (180°C).
Laat de broodjes enkele minuten roosteren tot het brood getoast en de kaas gesmolten is.
Verse deegwaren met ossenhaas en vleestomaten
Ingrediënten voor 4 personen
800 g runderfilet (ossenhaas) paprikapoeder 10 cl olijfolie (extra vierge) 1 ui 5 cl dragonazijn 0.5 dl wijn (wit/droog) 1 dl room 4 tomaten 15 g tomatenpuree 12 kerstomaatjes 2 teentjes knoflook 15 g paneermeel 250 g tagliatelle 0.5 eetlepel dragon (fijngehakt) peper zout
De ossenhaas verdelen in grote blokjes (1 centimeter zijde) en overvloedig bestrooien met paprikapoeder.
De ui pellen en fijnhakken.
De tomaten pellen, in partjes snijden, ontpitten en het vruchtvlees in blokjes snijden.
Licht gezouten water aan de kook brengen en hierin de deegwaren beetgaar koken.
De geperste knoflook vermengen met het paneermeel.
De kerstomaatjes met dit mengsel insmeren en ze gedurende 5 minuten in een warme oven van 200 graden zetten.
De olijfolie laten verhitten in de wok en hierin de vleesblokjes kort dichtschroeien (het vlees moet binnenin nog rood zijn).
Het vlees uit de wok halen en warm houden.
In dezelfde vetstof de gehakte ui fruiten.
De wok deglaceren met de dragonazijn en de witte wijn en de saus laten inkoken.
De room toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Tot slot de tomatenblokjes en de tomatenpuree toevoegen.
Roeren en heel even opwarmen.
De bereiding over warme borden verdelen, er de gegratineerde kerstomaatjes en de gekookte deegwaren bij schikken en het geheel bestrooien met gehakte dragon.
Meteen opdienen.
Aardbeien-frambozendessert
Ingrediënten voor 4 personen
125 g aardbeien 125 g frambozen 4 cl kirsch 3 dl water 2 blaadjes gelatine (van 3 g) 50 g poedersuiker 25 cl porto (rood) 1 sinaasappel
De aardbeien en de frambozen wassen en vervolgens de kroontjes verwijderen.
De sinaasappel grondig wassen, uitpersen en de schil raspen.
Enkele frambozen apart houden en de rest in grote wijnglazen doen samen met de aardbeien. Ervoor zorgen dat aardbeien en frambozen goed gemengd zijn.
Kirsch over het fruit gieten en 1 uur laten marineren.
De gelatineblaadjes in een beetje water dompelen en de rest van het water in een steelpannetje gieten.
Daarbij de suiker en de geraspte sinaasappelschil voegen.
De suiker laten oplossen en het mengsel aan de kook brengen.
Het pannetje van het vuur nemen en er de uitgeknepen gelatine in oplossen.
Het sinaasappelsap en de porto bijvoegen en laten afkoelen.
Dit mengsel eerst door een zeef gieten en vervolgens verdelen over de glazen met fruit.
Goed mengen.
De glazen gedurende 10 uur in de koelkast zetten.
De resterende frambozen toevoegen en opdienen, al dan niet met een toefje slagroom.
|