Kaassouffléxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren 50 g boter (bakboter) 40 g bloem (tarwebloem) 5 dl melk (halfvol) 100 g kaas peper zout nootmuskaat
Een soufflévorm met een diameter van 22 centimeter beboteren.
De rest van de boter smelten in een kookpan, bloem erbij schudden en tot een gladde, blonde roux roeren.
De melk toevoegen en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
Al roerend een achttal minuten laten indikken.
Van het vuur nemen en kort laten afkoelen.
Vervolgens de eierdooiers en de geraspte kaas erdoor roeren.
De eiwitten met een snuifje zout tot stevige sneeuw kloppen en voorzichtig door de kaassaus spatelen.
Overscheppen in de beboterde soufflévorm en in een op 200 graden voorverwarmde oven 35 minuten laten bakken.
De ovendeur nooit openen tijdens het bakken.
Tip:
Deze soufflé wordt nog smakelijker wanneer aan de kaassaus enkele lepels fijngehakte peterselie worden toegevoegd.
Sardientjes in t groen
Ingrediënten voor 4 personen
12 sardientjes 1000 g spinazie 4 sjalotten 75 g kaas 50 g boter (bakboter) 5 dl melk (halfvol) 30 g bloem (tarwebloem) peper zout nootmuskaat
De sardientjes schoonmaken, ontschubben, de kop en de zijvinnen verwijderen en fileren.
De spinazie schoonmaken, de steeltjes verwijderen, 5 minuten laten blancheren in gezouten water en laten uitlekken.
De sjalotjes fruiten in de helft van de boter en wanneer ze beginnen te kleuren, bestrooien met bloem.
Al roerend met de garde beetje bij beetje de melk toevoegen tot de saus bindt.
Op smaak brengen met peper en zout.
De uitgelekte spinazie toevoegen, kruiden met een snuifje nootmuskaat en aan de kook brengen.
Een vuurvaste schotel beboteren met de rest van de boter.
De helft van de spinaziesaus erin gieten, de sardienfilets erop schikken en bedekken met de rest van de saus.
Het gerecht bestrooien met geraspte kaas en de schotel gedurende 12 minuten in een hete oven van 220 graden plaatsen.
Smoothie van zwarte bessen
Ingrediënten voor 4 personen
500 g zwarte bessen 10 dl yoghurt (mager) 1 takje citroenmelisse
Maak de bessen schoon en leg ze 1 uur in de diepvries.
Pureer de bevroren bessen samen met de citroenmelisse en de yoghurt met de staafmixer tot een schuimige massa.
Serveer in een smal hoog glas met een rietje.
|