Mager soepvlees met rauwe zalm en broccoli met preixml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
700 g soepvlees met been 1 wortel 1 preiwit 1 takje selder peper zout 2 eetlepels mayonaise 1 cl balsamicoazijn 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 300 g broccoli 0.2 dl room 0.5 eetlepel citroensap 1 krop sla 200 g zalmfilet 2 preiwitten 1 eetlepel peperbolletjes (roze) 1 cl truffelolie 2 takjes dille
Reinig de wortel, de prei en de selder en snijd ze in grove stukken.
Blancheer het soepvlees en spoel goed na.
Zet het terug op in koud water met de groenten, peper en zout.
Breng aan de kook en laat ongeveer 3 uur op een zacht vuur koken.
Bewaar de bouillon voor een andere bereiding.
Laat het vlees afkoelen en pluk fijn.
Meng met een weinig mayonaise, peper en zout, enkele druppels balsamico en grof gesneden, grootbladige peterselie.
Was de broccoli, verdeel in roosje en kook beetgaar.
Laat de broccoli uitlekken in een vergiet.
Klop de room op en voeg wat citroensap en een weinig vleesbouillon toe.
Roer de afgekoelde broccoliroosjes door de room en breng verder op smaak.
Snijd de prei in julienne en blancheer in kokend water.
Was en droog de sla.
Hak de rauwe zalm fijn en breng op smaak met gemalen roze peper.
Schik wat sla op een bord.
Leg daarop het soepvlees en werk af met geblancheerde julienne van prei, op smaak gebracht met truffelolie.
Versier verder met de roze zalm.
Garneer met een mooi takje dille.
Lage ribgebraad met citroenmelisse
Ingrediënten voor 4 personen
1000 g lage ribgebraad 3 limoenen 2 dl kalfsfond 100 g boter (bakboter) 4 uien 2 takjes citroenmelisse 2 dl room 6 takjes tijm 4 blaadjes laurier peper zout 1 eetlepel basilicum (fijngehakt) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 8 blaadjes munt
Het vlees met de grof gehakte uien aan alle kanten mooi laten kleuren in de hete boter.
Van een limoen met een scherp mesje een heel dunne schil halen (zonder witte velletjes) en fijnsnipperen.
Het vlees overgieten met de kalfsfond (of bouillon) en kruiden met peper, zout, tijm en laurier en het sap van de limoenen toevoegen samen met de fijngesnipperde schilletjes.
Onder deksel ongeveer een uur laten sudderen.
De fijngehakte citroenmelisse en de overige tuinkruiden bijvoegen en nog 10 minuten laten stoven.
Het vlees, de tijm en de laurier uit de pan nemen en de saus pureren.
Room erdoor roeren en kort laten indikken.
Het vlees overgieten met de saus, garneren met een toefje citroenmelisse en serveren met gekookte aardappelen.
Fruitweelde
Ingrediënten voor 4 personen
150 g aardbeien 100 g pruimen 1 appel (Jonagold) 1 perzik (vers) 4 dl yoghurt (mager) 40 g suiker 10 g poedersuiker 4 blaadjes munt
De vruchten schoonmaken en ze zo nodig in plakjes snijden.
De yoghurt op smaak brengen met de suiker (of zoetstof) en enkele geplette vruchten.
De borden bestrooien met een beetje poedersuiker.
De vruchten erop schikken en in het midden de yoghurt gieten.
Garneren met een muntblaadje.
|