Kaasbrochette met appelfrietjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
300 g kaas 8 sneetjes spek (gerookt) 12 cherry-appeltjes 2 appelen (Jonagold) 1 citroen 60 g poedersuiker 8 sprietjes bieslook
Snijd de kaas in gelijke blokjes.
U hebt minimum drie blokjes per persoon nodig.
Verpak elk blokje zorgvuldig in een sneetje spek.
De kaas moet helemaal ingepakt zijn.
Pers de citroen.
Snijd de ongeschilde appelen in twee.
Verwijder de pitjes en klokhuizen en snijd de helften in plakken van 2 mm dik.
Snijd deze plakken vervolgens in reepjes van 1 tot 2 mm breed.
Leg deze appelfrietjes onmiddellijk in citroensap tegen het verkleuren.
Laat uitlekken en bouw op elk bord een stapeltje frietjes op.
Rijg afwisselend een blokje spek met kaas en een cherry-appeltje op een stevig spiesje.
Laat ze op een zo zacht mogelijke gloed rustig roosteren tot het spek knapperig wordt.
Zodra de kaas uit het spek begint te lopen, neemt u de brochettes meteen van de rooster.
Leg ze op het bord naast de frietjes.
Bestrooi de frietjes met wat poedersuiker en garneer met bieslook.
Pannenkoeken met kool
Ingrediënten voor 4 personen
150 g bloem (tarwebloem) 75 g boekweitmeel 3 eieren 7.5 dl melk (vol) 2 uien 1 paprika (rood) 1 groene kool 1 appel 100 g rozijntjes 0.5 eetlepel dille (fijngehakt) peper zout 4 cl arachideolie 1.5 dl zure room
Klop de eieren los in een beslagkom.
Zeef de bloem en het boekweitmeel en roer het voorzichtig bij de eieren.
Roer tot een gladde massa.
Voeg beetje bij beetje de melk toe.
Roer tot een glad beslag.
Verwarm wat olie in een pan.
Neem de pan van het vuur en giet wat beslag in de pan.
Draai de pan rond om het beslag gelijkmatig te verdelen.
Bak aan beide zijden lichtbruin.
Bak zo per persoon twee stevige pannenkoeken.
Snipper de ui.
Was de paprika en snij in blokjes.
Was de kool en snij in reepjes.
Schil de appel en snij in blokjes.
Verwarm wat olie in de wok en bak de ui glazig.
Bak de paprika mee, voeg de kool, appel en rozijnen toe.
Roerbak gedurende 5 minuten.
Breng op smaak met dille, peper en zout.
Leg dit groentemengsel op de helft van elke pannenkoek, klap de pannenkoek dicht en schik op een voorverwarmde schaal.
Dien op met een schaaltje zure room.
Chocomousse
Ingrediënten voor 4 personen
150 g chocolade (puur) 2 eieren 30 g suiker 2 cl grand-marnier 2 dl room 1 eetlepel cacaopoeder
De chocolade in stukken breken en smelten au bain-marie.
Het eigeel schuimig kloppen met tweederde van de suiker.
Wanneer de suiker volledig opgelost is, de grand marnier en het cacaopoeder erdoor roeren.
De eiwitten stijfkloppen en al kloppend de rest van de suiker toevoegen.
Ook de slagroom stijfkloppen.
Langzaam de gesmolten chocolade door het eimengsel roeren.
Voorzichtig de slagroom en het stijfgeklopte eiwit toevoegen.
De mousse in schaaltjes verdelen en enkele uren laten opstijven in de koelkast.
Eventueel serveren met chocoladeschilfers of bestuiven met poedersuiker.
|