Sint-Jakobsnoten met tomaten in de wokxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
16 Sint-Jakobsnoten 2 tomaten 1 eetlepel vispoeder 100 cl kokosmelk 1 cl olijfolie (extra vierge) 0.5 eetlepel ketjap (sojasaus) 1 eetlepel peperbolletjes (groen) 1 eetlepel peperbolletjes (roze) 30 g boter (bakboter) 1 eetlepel basilicum (fijngehakt) 5 g suiker peper zout
De Sint-Jakobsnoten ontvliezen, spoelen, droogdeppen en in plakjes snijden.
De Sint-Jakobsnootplakjes op smaak brengen met zout en de fijngeplette peper en besprenkelen met sojasaus.
De tomaten even laten schrikken in kokend water, ze onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
Het fijngehakte basilicum over de helft van de tomatenblokjes strooien.
Kort roerbakken in hete boter, kruiden met een snuifje zout en een mespuntje suiker, uithalen en warm houden.
In de wok de olijfolie verhitten en de Sint-Jakobsnoten kort roerbakken.
De kokosmelk, het vispoeder en de andere helft van de tomatenblokjes toevoegen.
Alles nog even laten pruttelen en op smaak brengen met zout.
Alles op warme borden of in Sint-Jakobsschelpen schikken.
Garneren met de warmgehouden tomatenblokjes en basilicum.
Desgewenst serveren met een rivierkreeftje en rijst.
Zeeduivel in parmaham met romige savooienkool
Ingrediënten voor 4 personen
600 g zeeduivelfilet 150 g parmaham (sneetjes) 2 wortelen 0.5 knolselder 1 savooikool 2 eetlepels olijfolie (extra vierge) 50 g boter (bakboter) 2.5 dl slagroom zeezout peper (zwarte peper)
Verwijder met een scherp mes zoveel mogelijk van het grijzige vlies aan de buitenkant van de vis.
Verwijder het stuk kraakbeen in het midden, zodat u twee vlezige filets krijgt.
Bekleed uw werkvlak met een vel plasticfolie en spreid hierop de plakjes ham uit, zodat ze elkaar licht overlappen.
Leg de twee visfilets hier naast elkaar middenop, kop tegen staart.
Wikkel de plakjes ham eromheen, zodat de vis volledig is bedekt.
Verpak het geheel in de plasticfolie.
Draai de uiteinden stevig bijeen.
Zet de visrol minstens 1 uur in de koelkast, om in vorm te komen (u kunt hem ook een dag van tevoren samenstellen).
Schil wortelen en knolselderij en snijd ze in blokjes.
Snijd de kool in vieren, verwijder lelijk buitenblad en de harde kern.
Snijd de rest van de kool fijn.
Breng een grote pan met water aan de kook en houd een kom met ijswater bij de hand. Blancheer wortelen en knolselderij 2 minuten in het kokende water, schep ze er met een schuimspaan uit en dompel ze onder in het ijswater.
Laat ze uitlekken en houd ze apart.
Blancheer de kool op dezelfde manier 1 minuut, dompel hem onder in het ijswater en laat hem uitlekken.
Verwarm vlak voor u de vis wilt bereiden de oven voor op 180°C.
Verwijder de plasticfolie van de visrol, bind hem op enkele plaatsen op met keukentouw, zoals een rollade.
Verhit de olie en de boter in een koekenpan tot zich schuim vormt.
Laat de visrol in de pan glijden en bak hem rondom 3-4 minuten, tot hij bruin kleurt.
Doe de visrol over in een ovenschaal en sprenkel de jus uit de pan erover.
Zet hem 5-6 minuten in de oven, of tot de vis precies gaar is.
Neem hem eruit en laat hem op een warme plaats nog 5 minuten rusten.
Breng intussen in een grote pan de room aan de kook en laat hem tot de helft inkoken.
Schep de groenten erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm alles nog 1-2 minuten.
Verwijder het keukentouw van de visrol.
Snijd hem in 8 dikke stukken.
Verdeel de romige groenten over de voorverwarmde borden en schik de stukken vis erop.
Crème brûlée met aardbeien
Ingrediënten voor 4 personen
300 g aardbeien 3 eierdooiers 1 zakje vanillesuiker 2 cl grand-marnier 4 dl room 4 eetlepels bruine suiker
De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en goed laten uitlekken.
De aardbeien verdelen in aparte vuurvaste schoteltjes en besprenkelen met grand-marnier.
Het eigeel met de vanillesuiker opkloppen tot een schuimig, bleek mengsel.
Ook de slagroom lichtjes opkloppen en voorzichtig door het eigeel mengen.
Dit luchtig mengsel verdelen over de vuurvaste schoteltjes.
De bruine suiker erover strooien en gedurende 1 minuut onder de grill zetten.
Als de bovenlaag gekarameliseerd is, is het gerecht klaar.
Koel serveren.
|