Pompoensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
750 g pompoen 3 wortelen 3 uien 2 aardappelen (Bintje) 1 preiwit 15 dl bouillon 40 g boter (bakboter) peper zout 2 blaadjes salie
Met een broodmes de bovenkant van de pompoen snijden en deze uithollen.
Het vruchtvlees in blokjes snijden.
De wortelen, de uien, de aardappelen en de prei schoonmaken en in stukken snijden.
De boter smelten en er de groenten in laten aanstoven.
De blokjes pompoenvlees toevoegen en het geheel zachtjes laten gaar worden.
Eventueel bevochtigen met bouillon.
Wanneer alles gaar is, door een roerzeef halen en overgieten met de rest van de (hete) bouillon.
Op smaak brengen met peper, zout en salie en nog even laten doorkoken.
Serveren in de uitgeholde pompoen.
Russische zuurkool
Ingrediënten voor 4 personen
150 g boter (bakboter) 1 kip 1 dl kippenbouillon 1 ui (fijngehakt) 250 g champignons 750 g zuurkool (rauw) 1 theelepel paprikapoeder 0.5 theelepel karwijzaadjes 25 cl zure room
Verhit 2/3 van de boter in een pan (redelijk hoog vuur) en braad daarin de in 4 gesneden braadkip aan beide zijden bruin (5 à 10 minuten).
Blus af met de bouillon.
Breng het geheel aan de kook.
Temper het vuur en laat de kip met het deksel op de pan 10 minuten stoven.
Verhit in een andere pan de rest van de boter (redelijk hoog vuur) en fruit daarin de stukjes ui tot ze glazig zien.
Voeg dan de plakjes champignons toe en laat deze goed roerend enkele minuten meefruiten.
Schep nu de zuurkool bij het uimengsel en zet deze al omscheppend aan in het vet (1 à 2 minuten).
Haal de pan van het vuur.
Klop paprikapoeder en karwijzaad door de zure room en roer dit mengsel vervolgens door de zuurkool.
Schep het geheel over in een ingevette vuurvaste schaal.
Haal de stukken kip uit de pan en leg deze op de zuurkool.
Giet tenslotte het braadvocht over de kip en zuurkool uit.
Doe het deksel op de schaal en plaats deze in de op 200° voorverwarmde oven.
Laat het gerecht 15 à 20 minuten sudderen.
Serveren met in de schil gekookte aardappelen.
Frambozenbavarois
Ingrediënten voor 4 personen
500 g frambozen 125 g suiker 3 eetlepels citroensap 3 blaadjes gelatine (van 3 g) 5 dl room
De gelatine weken in koud water.
De frambozen pureren en ze daarna door een fijne zeef halen.
De frambozenpuree met de suiker en het citroensap mengen.
De gelatine uitknijpen, oplossen in een weinig heet water en bij de frambozen voegen.
De room stijfkloppen en mengen met de frambozenmoes.
Alles in een met olie ingesmeerde vorm brengen en laten opstijven.
De bavarois ontvormen en versieren met frambozen en een muntblaadje.
|