Romig soepje van rivierpalingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
600 g rivierpaling (gerookt) 5 wortelen 2 preiwitten 1 stengel bleekselderij 2 uien 70 g tomatenpuree 25 eetlepels kippenbouillon 2.5 dl room 80 g bloem (tarwebloem) 60 g boter (bakboter) 1 takje tijm 1 blaadje laurier 2 eetlepels peterselie (fijngehakt) cayennepeper peper zout
Alle groenten wassen, schoonmaken en fijnsnijden.
De uien pellen en fijnsnijden.
De graten en het vel van de gerookte rivierpaling verwijderen (of dit door de vishandelaar laten doen en hem vragen graten en vel mee te geven).
De palingfilets in reepjes snijden.
De fijngesneden prei, bleekselderij, wortel, ui en palingrestjes fruiten in de boter en een vijftal minuten stoven.
De tomatenpuree en de bloem toevoegen en op een matig vuur voortdurend roeren tot een droge massa verkregen wordt.
De kippenbouillon, de tijm en de laurier toevoegen, 25 minuten op een zacht vuurtje laten sudderen tot een vrij dikke soep en op smaak brengen met peper, cayennepeper en zout.
Nog even inkoken en zeven door een puntzeef.
De soep terug aan de kook brengen, mixen en er de room en een nootje boter door mengen.
De soep serveren in warme soepborden en garneren met de reepjes palingfilet en gehakte peterselie.
Tip:
Meestal wordt gerookte paling als palingfilet verkocht, dus zonder graten en zonder vel.
Het soepje smaakt echter ook prima zonder dat de palingrestjes meegestoofd worden.
In dat geval wel iets steviger kruiden.
Lengfilet met pompelmoessaus
Ingrediënten voor 4 personen
800 g lengfilet peper zout 30 g boter (bakboter) 2 pompelmoezen (roze) 4 eetlepels honing (vloeibaar) 1 dl Noilly Prat 1 dl room nootmuskaat peper paprikapoeder cayennepeper 1 eetlepel dille (fijngehakt)
Eén pompelmoes in partjes verdelen en ontvliezen.
De andere uitpersen.
De lengfilet kruiden en met de pompelmoespartjes in een beboterde ovenschotel schikken. Afdekken met beboterde huishoudfolie en 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden zetten.
Het pompelmoessap opwarmen, de honing en de Noilly Prat toevoegen, inkoken en kruiden met nootmuskaat, paprikapoeder, cayennepeper en peper.
De dille en de room toevoegen en nog even inkoken tot sausdikte.
De lengfilet en de pompelmoespartjes over borden verdelen, overgieten met saus en opdienen met frietjes.
Honingéclairs
Ingrediënten voor 4 personen
40 g boter (roomboter) 50 g boter (bakboter) zout eetlepel honing (vloeibaar) 125 g bloem (roggebloem) 4 eieren 0.5 liter abrikozenijs 2 dl room
Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet de bakplaat in.
Kook het water zachtjes samen met de boter, de honing en het zout.
Zeef de bloem en voeg in een keer toe.
Roer 2 minuten goed door.
Laat het deeg in een kom 5 minuten afkoelen.
Klop de eieren er één voor één door tot een glanzend en stevig deeg.
Doe het deeg in een spuitzak (3 cm doorsnede, zonder mondstuk) en spuit op de bakplaat 1 streep per persoon (4 cm lang).
Bak goudbruin in de oven: 10 minuten op 220°C, 25 minuten op 175°C (open de oven tussentijds niet).
Doe de oven uit en zet 10 minuten half open.
Neem de éclairs eruit, laat afkoelen, snij ze in de lengte voor 3/4 open en hol uit.
Vul vlak voor het opdienen met een lepel ijs.
Serveer de éclairs met een bolletje ijs en toefjes slagroom.
|