Borrelburgersxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
250 g gemengd gehakt 25 g kaas 10 druppels Worcestershiresaus 6 sneetjes wit brood 30 g boter (bakboter) peper zout 20 g boter (roomboter)
Het gehakt aanmaken met de kaas, de worcestershiresaus, peper en zout.
Uitrollen tot een grote worst van ongeveer 4 centimeter diameter.
Het vlees in aluminium of plasticfolie wikkelen en in de koelkast leggen om hard te worden.
De opgesteven worst in plakjes van 1 centimeter dik snijden en bakken op een zacht vuurtje.
Met behulp van een glas uit elk sneetje brood 2 rondjes snijden en aan beide zijden licht beboteren.
Bakken tot goudgele en knapperige toastjes.
Op elk toastje een minihamburger leggen en versieren naar eigen fantasie met peterselie, fijngesneden ui, schijfjes tomaat of spiegeleitjes van kwarteleitjes.
Mosselen met witte wijn
Ingrediënten voor 4 personen
4 kg mosselen 2 uien 1 wortel 3 stengels groene selderij 2 dl wijn (wit/droog) 0.5 bosje peterselie 1 takje tijm 1 blaadje laurier 0.5 theelepel kerriepoeder 20 g boter (bakboter) peper zout
De uien, wortel en selderij in grove stukken snijden, even fruiten in boter en onder deksel 3 minuten laten zweten.
De mosselen in de pot doen.
De laurier, tijm en peterselie erop leggen, flink kruiden met peper en kerrie.
Overgieten met de wijn en onder deksel aan de kook brengen.
De mosselen even opschudden.
De mosselen zijn gaar als alle schelpen open zijn.
Zomercoupe
Ingrediënten voor 4 personen
5 dl melk (halfvol) 130 g suiker 2.25 dl room 4 eierdooiers 0.5 zakje vanillesuiker 10 g suiker 2 eetlepels brésiliennenootjes 50 g aardbeien 0.5 dl pistachesaus
Breng de melk met de suiker en 1,5 dl room aan de kook.
Laat even afkoelen en klop er dan van het vuur af de eierdooiers onder.
Zet de pan terug op een heel zacht vuur en blijf 10 minuten met een houten spatel roeren tot de saus begint in te dikken.
De melk mag beslist niet koken.
Laat de saus zeer snel afkoelen in een ijsbad, roer nu en dan nog eens.
Laat dan 24 uur in de koelkast rijpen.
Draai het mengsel tot roomijs in een ijsturbine.
Bereid de garnituur: klop de rest van de room met de suiker lichtjes op.
Klop de slagroom zeer stijf op.
Giet in elke coupe een bodempje gesuikerde room en schep daarop 3 tot 4 bollen van het roomijs.
Bestrooi met brésilienne en overgiet met een royale scheut pistachesaus.
Duw een aardbei in de bovenste bol en spuit op de vrucht een mooie bloem slagroom.
|