Tien-groentensoepxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
80 g boter (roomboter) 4 wortelen 2 raapjes 3 preiwitten 1 stengel groene selderij 200 g prinsessenboontjes 3 aardappelen (Bintje) 1 ui 3 tomaten 2 courgetten 1 stronkje witloof 20 dl bouillon peper zout
De groenten schoonmaken en in stukjes snijden.
De helft van de boter smelten in een pot met dikke bodem en daarin, op een laag pitje, alle groenten zachtjes stoven, maar niet kleuren.
Ze bestrooien met peper en zout.
Deksel op de pot zetten en zachtjes verder stoven tot de groenten gaar zijn.
Indien nodig er een weinig water bijgieten.
Wanneer de groenten gaar zijn, begieten met de bouillon en alles nog een poosje verder laten sudderen op een klein vuur.
De rest van de boter in een soepterrine leggen en er de kokende soep over gieten.
Kalfskotelet met Maredsous
Ingrediënten voor 4 personen
4 kalfskoteletten 1 teentje knoflook 1 ui 4 tomaten 40 g boter (bakboter) 100 g Maredsouskaas 1.5 dl wijn (rood) peper zout
De oven op 200 graden voorverwarmen.
De look pellen en persen, de ui fijnsnijden.
Het vlees bedekken met de look en kruiden met zout en peper.
De boter smelten in een ovenschotel en daarin de ui lichtjes fruiten.
De ui uit de ovenschotel halen en apart houden.
In dezelfde boter de kalfskoteletten bakken tot ze goudbruin zijn.
Ze dan bedekken met de ui en er vervolgens de gepelde en ontpitte tomaten en de rode wijn bijvoegen.
Een deksel op de schotel leggen en ongeveer 40 minuten in de oven laten bakken.
Dan de grill van de oven aansteken, het deksel van de ovenschaal nemen, op elk stuk vlees een plakje kaas leggen en de schotel onder de grill schuiven tot de kaas mooi gebruind is.
Onmiddellijk serveren.
Wortelcake
Ingrediënten voor 4 personen
4 wortelen 75 g amandelpoeder 75 g hazelnoten (gemalen) 50 g walnoten (gemalen) 7 eieren 300 g suiker zout kaneelpoeder 50 g paneermeel 50 g bloem (tarwebloem) 7 g bakpoeder 10 g boter (bakboter) 20 g poedersuiker 50 g amandelschilfers
De eierdooiers mooi schuimig kloppen met de helft van de suiker, een snuifje zout en een mespuntje kaneelpoeder.
De gemalen noten (amandelnoten, walnoten en hazelnoten) mengen met evenveel geraspte wortelen, het paneermeel, het bakpoeder en de gezeefde bloem.
Alles door de eierdooiers roeren.
De eiwitten tot sneeuw kloppen met de rest van de suiker en zorgvuldig door het deeg spatelen.
In een beboterde springvorm overscheppen en gedurende 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Uit de oven nemen, volledig laten afkoelen en de vorm verwijderen.
Een dagje laten opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.
Bestuiven met poedersuiker en garneren met geroosterde amandelschilfers.
Tip:
In plaats van de taart te bestuiven, kan ze ook worden gegarneerd met suikerglazuur.
Hiervoor moet 200 gram bloemsuiker in een warmwaterbad worden gemengd met 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kirsch.
De taart hiermee bestrijken en laten afkoelen.
|