Surprise pannenkoekjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
150 g zeewolffilet 150 g zalmfilet 150 g tongscharfilet 150 g Noordzeegarnalen (gepeld) 3 dl visfumet 1 mango 1 appel (Jonagold) 1 peer (Conférence) 1 courgette 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt) 1 eetlepel kervel (fijngehakt) 3 dl melk (halfvol) 3 eieren 150 g bloem (tarwebloem) 90 g boter (bakboter) 1 cl arachideolie 1 theelepel maïszetmeel peper zout
De pannenkoekjes bereiden.
Hiervoor de bloem verdelen in een kom en de eieren en een snuifje zout toevoegen.
Het beslag opwerken met melk tot een homogene massa en er een scheutje olie aan toevoegen.
Een derde van de boter tot een hazelnootkleurtje laten smelten in een pan.
De gesmolten boter door het beslag roeren en eventueel zeven door een puntzeef.
De kruiden fijnhakken en een derde bij het beslag voegen.
De pannenkoekjes bakken in een koekenpan en ze warm houden.
De verschillende visfilets in kleine dobbelsteentjes van één centimeter snijden.
Het fruit en de courgette schillen en in blokjes van twee centimeter snijden.
De visblokjes op smaak brengen met peper en zout en ze kort aanbakken in een weinig boter. In een tweede pan de blokjes fruit en courgette aanstoven.
De visblokjes bij de fruitcocktail voegen, bevochtigen met visfumet en enkele minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.
Het geheel binden met een weinig maïsmeel en op het laatst de resterende groene kruiden toevoegen, samen met de gepelde garnalen.
De pannenkoekjes opvullen met de vis-en-fruit-cocktail, op warme borden schikken, afwerken met wat saus en wat bieslook.
Warm serveren.
Bloemkoolaardappelen
Ingrediënten voor 4 personen
60 g boter (roomboter) 8 aardappelen (Bintje) 1 bloemkool 6 sneetjes spek (gezouten) 40 g bloem (tarwebloem) 5 dl melk (halfvol) 1 dl room 150 g gemalen kaas peper zout nootmuskaat
Een roux maken met gesmolten boter en bloem.
De melk toevoegen en al roerend aan de kook brengen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Van het vuur nemen, er de room doorroeren, samen met de helft van de gemalen kaas.
De geschilde aardappelen, het gewassen lof van de bloemkolen en de sneetjes spek samen gaarkoken.
De gekookte aardappelen en het lof mixen.
Het spek fijnsnijden en samen met enkele vlokjes boter bij de aardappelen voegen.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
Alles goed mengen.
Een schotel beboteren en het aardappelmengsel hierin brengen.
De schotel moet voldoende groot zijn zodat met dit mengsel slechts de helft van de schotel gevuld is.
De bloemkool verdelen in roosjes en koken in gezouten water.
De bloemkoolroosjes op het aardappelmengsel leggen, overgieten met de kaassaus en bestrooien met de rest van de gemalen kaas.
Gratineren in de oven en zeer warm serveren.
Speculaas
Ingrediënten voor 4 personen
600 g bloem 400 g rietsuiker 250 g boter (roomboter) 3 eieren 1 theelepel natriumbicarbonaat 1 theelepel speculaaskruiden
Maak de boter zacht en meng met de suiker.
Voeg er de eieren bij terwijl u voortdurend blijft roeren.
Zeef de bloem.
Voeg het natriumbicarbonaat, de speculaaskruiden en de bloem bij het deeg en meng goed.
Smeer het deeg uit op bakpapier op een ovenplaat.
U kunt ook figuurtjes maken en deze op het bakpapier leggen.
Zorg wel voor voldoende afstand tussen de koekjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de speculaas gedurende 20 minuten.
|