Soepje met Noordzeetongxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
400 g Noordzeetongfilet 50 g ansjovisfilets (in olie) 4 tomaten 1 teentje knoflook 4 cl olijfolie (extra vierge) 2.5 dl wijn (wit/droog) 20 dl visfumet 1 potje saffraanpoeder 0.5 bosje peterselie 4 sneetjes wit brood peper zout
De peterselie schoonmaken en fijnhakken.
De knoflook pellen en fijnhakken.
De tomaten even laten schrikken met kokend water, onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, in vieren snijden, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in reepjes snijden.
De ansjovisfilets in stukjes snijden.
De gehakte peterselie, de knoflook en de stukjes ansjovisfilet even aanstoven in hete olijfolie, de witte wijn toevoegen en een tiental minuten laten inkoken.
De stukjes tomaat, de saffraan en de visfumet toevoegen en een tiental minuten laten sudderen op een zacht vuurtje.
De tongfilets in reepjes snijden en drie minuten in de soep pocheren.
De korstjes van het brood snijden en de sneetjes goudbruin roosteren in een warme oven of in een broodrooster.
De geroosterde sneetjes op de bodem van warme diepe borden leggen, overgieten met de hete soep en serveren.
Gegrilde griet met honing en sinaasappel
Ingrediënten voor 4 personen
800 g grietfilet 2 uien 1 cl olijfolie (extra vierge) 20 g bloem (tarwebloem) 6 sinaasappelen 2 dl visfumet 2 eetlepels honing (vloeibaar) 4 takjes tijm 4 theelepels aardappelzetmeel 100 g boter (bakboter) peper zout
De schoongemaakte uien in dunne ringen snijden en deze los drukken.
In de bloem wentelen en lichtbruin frituren.
Het sinaasappelsap met de tijm tot de helft inkoken.
Hierbij de visfumet en de honing voegen en dit licht binden met aardappelzetmeel.
Ten slotte de klontjes boter erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout.
De grill verwarmen en het rooster inwrijven met olie.
De grietfilets instrijken met olie en ze aan beide zijden net gaar grillen.
De uienringen op het bord leggen, de saus erover gieten en de grietfilet er bovenop schikken. Garneren met gefrituurde aardappelblokjes en serveren met een frisse salade.
Appeldroom
Ingrediënten voor 4 personen
500 g appelmoes 1 citroenschil 50 g rozijntjes 4 eetlepels viili 1 dl room 2 eetlepels honing (vloeibaar) 20 g amandelschilfers
Schil de appelen, snij ze in parten en verwijder het klokhuis.
Stoof ze met de citroenschil in een bodempje water gaar.
Hou het deksel op de pan.
Verwijder de schil en pureer de appelen.
Roer de rozijnen erdoor en laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf.
Meng met de appels, de viili en de honing.
Schep in schaaltjes en bestrooi met de amandelen.
|