Gebraden langoustinestaartjes met gefrituurde groentenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
20 langoustines 2 uien 1 takje tijm 4 bosjes peterselie 2 blaadjes laurier 2 dl water 4 wortelen 2 preiwitten 5 sjalotten 1 appel olijfolie om te bakken 200 g boter (roomboter) theelepels kerriepoeder peper zout
Maak de helft van de wortelen schoon, schil de uien en snijd in grove stukken.
Ontdoe de langoustinestaartjes van hun harnas.
Maak een krachtige bouillon van de langoustinekopjes.
Kook ze daarvoor in het water samen met de ui, wortel, tijm, laurier, peterselie, peper en zout. Laat gedurende 1 uur sudderen.
Was de prei. Snijd de rest van de wortel en de prei in een fijne julienne.
Schil de appel en snijd in dobbelsteentjes.
Zeef de bouillon, voeg er de versnipperde sjalotten aan toe en laat tot 3/4 van het volume inkoken.
Klop luchtig met boter op en kruid met kerrie, peper en zout.
Hou warm.
Bak de staartjes en appel afzonderlijk in wat olijfolie.
Hou warm.
Frituur de prei en de wortel in een mooie heldere frituurolie.
Nappeer de saus op het bord.
Leg de gefrituurde groenten in het midden.
Schik de staartjes er rond en overstrooi ze met appeldobbelsteentjes.
Pladijsfilets op een bedje van sojascheuten
Ingrediënten voor 4 personen
400 g pladijsfilet 125 g sojascheuten 2 tomaten 1 teentje knoflook 1 takje oregano 2 takjes dille 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 25 g boter (bakboter) 0.5 dl room peper zout
De tomaten even laten schrikken in kokend water, onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in dobbelsteentjes snijden.
De sojascheuten in een brede, lage magnetronschaal leggen.
Bevochtigen met een weinig water, op smaak brengen met peper en zout en drie minuten laten garen bij 850 W.
De tomatenblokjes erbij voegen tegen de wanden van de magnetronschaal en opnieuw een viertal minuten laten garen bij 850 W.
De visfilets, eventueel opgerold, op de groenten leggen.
Kruiden met oregano, peper en zout.
Bedekken met enkele vlokjes boter, afdekken en nog 8 minuten laten garen op 850 W.
Het stoofvocht afgieten, laten inkoken met de room en op smaak brengen met peper en zout.
Het ingekookte stoofvocht opnieuw over de bereiding gieten.
Garneren met gesnipperd bieslook en takjes dille.
Serveren met rijst.
Platbrood met druiven
Ingrediënten voor 4 personen
30 g gist 2.4 dl water (lauwwarm) 360 g bloem (volkoren) 30 g boter (bakboter) 180 g druiven (blauw) 7 theelepels suiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Los de gist in circa 10 minuten op in water.
Doe het mengsel met de bloem in een kom en meng het met een vork in een ronddraaiende beweging tot het water is geabsorbeerd en het deeg is gevormd.
Vorm het deeg tot een bal en leg deze op een met bloem bestoven werkoppervlak: kneed het een paar minuten met de palmen van uw handen tot een glad deeg.
Kneed het weer in de vorm van een bal, leg de deegbal in een met bloem bestoven kom en dek de kom goed af met huishoudfolie.
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld (de tijd hangt af van de temperatuur in de kamer).
Vet een ronde taartvorm met een diameter van circa 30 cm in met boter en bestuif de bakvorm met bloem.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak tot het in de bakvorm past.
Doe het deeg in de vorm, dek de vorm af met een doek en laat het nog eens 10 minuten rijzen. Verdeel de druiven over het deeg, strooi er suiker over en bak het brood circa 30 minuten tot het mooi goudbruin van kleur is en goed gerezen.
Serveer het brood op kamertemperatuur.
|