Minikroketjes met Noordzeegarnaalxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
1250 g Noordzeegarnalen (ongepeld) 100 g kaas 250 g paneermeel 200 g bloem (tarwebloem) 2 eiwitten 2 eierdooiers 75 g boter (bakboter) 1 dl room 2 citroenen 1 bosje peterselie 1 cl olijfolie (extra vierge) peper zout 10 dl water
De garnalen pellen.
De koppen en schalen met het water aan de kook brengen, 20 minuten laten sudderen en de garnaalfumet door een neteldoek zeven.
Een roux bereiden met de boter en de helft van de bloem.
De hete garnaalfumet erdoor mengen en onder voortdurend roeren inkoken tot een dikke gladde saus.
De room en de eierdooiers loskloppen en bij de kokende saus voegen.
Opnieuw aan de kook brengen en onmiddellijk van het vuur halen.
De gemalen kaas en het citroensap erdoor mengen, op smaak brengen met peper en zout, de garnalen erdoor mengen en een nacht in de koelkast laten opstijven.
De garnaalbereiding tot kleine balletjes rollen.
Het eiwit loskloppen met een scheutje olie, een weinig water, peper en zout.
De balletjes door de resterende bloem wentelen, even afkloppen, in het eiwit dompelen en door het paneermeel halen.
De garnaalballetjes 6 minuten in hete olie frituren.
De peterselieplukjes eveneens kort in de hete olie frituren en kruiden met zout.
De minigarnaalkroketjes serveren met de gefrituurde peterselie, een schijfje citroen en sliertjes citroenschil.
Kreeft 'à l'armoricaine'
Ingrediënten voor 4 personen
2 kreeften (van 700 g) 2 sjalotten 1 wortel 1 stengel groene selderij 2 tomaten 5 eetlepels cognac 1 dl wijn (wit/droog) 2 dl visfumet 1 dl room 30 g boter (bakboter) 1 teentje knoflook 0.5 eetlepel dragon (fijngehakt) 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
De kreeften koken, overlangs in twee snijden en kruiden met peper en zout.
Het vocht, merg en rode koraal opvangen en door een zeef passeren.
De kreeftenhelften in zeer hete olijfolie bakken tot de pantsers helderrood zijn.
De kreeftenhelften uithalen, de olijfolie weggieten en boter in de pan doen.
De gehakte sjalotten, wortelen en selderij met de uitgeperste knoflook glazig fruiten, flamberen met cognac en blussen met de droge witte wijn en visfumet.
De kreeftenhelften terug in de pan leggen, bestrooien met de tomaatblokjes en dragon, de pan afdekken en 10 minuten stoven.
De kreeftenhelften uit de pan nemen en warm houden.
Voor de saus: merg en koraal aan het kookvocht toevoegen en inkoken.
De room toevoegen, nog even inkoken, monteren met boter en er gehakte peterselie doormengen.
De kreeftenhelften op een bord schikken en napperen met de saus.
Zwarte Woud-gebak met noten
Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren 140 g suiker (griessuiker) 100 g bloem (tarwebloem) 5 g bakpoeder 3.5 theelepels aardappelzetmeel 2 eetlepels cacaopoeder 35 g boter (geklaard) 50 g boter (roomboter) 3 dl room 250 g chocolade (puur) 2 cl grand-marnier 0.5 eetlepel cacaopoeder 50 g walnoten (gemalen) 50 g poedersuiker 25 g walnoten
Maak een chocoladebiscuit: bestrijk een bakvorm met wat boter en bestuif met bloem.
Klop de eieren met de suiker luchtig au bain marie.
Blijf kloppen tot het geheel schuimig is en afgekoeld.
Zeef de bloem met het bakpoeder, de aardappelbloem en het cacaopoeder en meng voorzichtig met het ei/suikermengsel.
Roer de gesmolten boter er als laatste onder.
Schep de massa in de vorm en bak gedurende 35 minuten op 180°C.
Bereid de vulling: warm de boter en de helft van de slagroom op tot het kookpunt.
Smelt de chocolade au bain marie en meng de gesmolten chocolade met de boterroom.
Klop de andere helft van de room voor 3/4 op en meng ze er langzaam door.
Bouw het gebak nu op.
Leg op de bodem een eerste laag chocoladebiscuit.
Besprenkel deze met Grand Marnier, en bestrooi met cacaopoeder.
Lepel er daarna een laagje vulling op.
Leg er gehakte walnoten op.
Bedek de walnoten met een nieuw laagje vulling.
Bedek de vulling met een laatste laag chocoladebiscuit en besprenkel weer met Grand Marnier en bestrooi weer met cacaopoeder.
Bedek bovenaan met een dun laagje van de vulling en werk af met een kam.
Snijd op de gewenste grootte en werk af met poedersuiker en walnoten.
|